Waarom val ik niet af?


Je bent bewust bezig met je leefstijl…. Zo sport je meer, snoep je minder en kies je bewust, toch? Toch komt er iedere keer weer een paar ons bij en vraag je je vast af…. waarom lukt het bij mij niet en bij de buurvrouw wel? De waarheid ligt helaas soms iets anders. Vaak onderschatten we hoeveel kcal, vetten, koolhydraten en eiwitten we binnen krijgen. In deze blog neem ik je mee aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe je kritisch naar je eet en beweegpatroon kunt kijken.  

Het praktijkvoorbeeld is volkomen fictief en niet op waarheid berust. Dit in verband met de privacy van al onze cliënten.

Praktijkvoorbeeld

Op ons spreekuur komt een mevrouw met ongeveer 12 kg overgewicht. Ze is begonnen met twee keer in de week een uur te sporten en is minder gaan snoepen. Toch valt ze niet af, sterker nog ze komt alleen nog maar meer aan. Bij navraag van haar voedingspatroon eet ze in de ochtend 2 boterhammen, één hartig en één zoet , tussen de middag 4 boterhammen vaak met kaas en vleeswaren, tussendoor ontbijtkoek en fruit. Als avondeten een flink bord pasta, rijst of gekookte aardappelen, iedere dag groente en vlees (kip, worst, gehaktbal, hamburger, slavink etc.).  In de avond weer een plak ontbijtkoek of een luxe koek in het weekend. In het weekend is het wat onregelmatiger, wel vaak een wijntje met daarbij een hapje, soms uit eten en vaak ook iets gemakkelijks zoals een pizza. Klinkt niet als een heel gek eetpatroon toch?

Kritisch kijken

Maar als we kritisch kijken valt ons iets op. Het eetpatroon zit namelijk erg hoog in de koolhydraten. Want helaas, ook ontbijtkoek is niet de beste keuze ( en nee, wij adviseren niet iedereen koolhydraatarm, maar wij adviseren wel om een balans te vinden) met weinig eiwitten (geen zuivelproducten) en veel verzadigde vetten door de kaas en vleeskeuzes.  Maar buiten dit is de onregelmatigheid in het weekend ook een valkuil van deze mevrouw. Door deze onregelmatigheid slaat ze namelijk vaak de lunch over, waardoor ze in de middag hongerig is en meer hapjes neemt dan dat ze daadwerkelijk wilt. Ook is beweging een aandachtspuntje, 2x per week sporten is hartstikke mooi, maar ook op de overige dagen is beweging hartstikke belangrijk.

Wat zegt dit nu?

Met een paar kleine aanpassingen kunnen we vaak veel winst behalen. Meer variatie, meer groente, meer fruit, meer zuivel en meer beweging zouden mijn tips voor deze mevrouw zijn. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om je weekenden niet te vergeten. Wanneer je je basis goed hebt val je namelijk vrij gemakkelijk iets af. Maar wanneer je in het weekend zoveel meer eet, dan doe je dit effect teniet waardoor je of stabiel blijft of zelfs iets aankomt.  Kies daarom bewust en plan de momenten in dat je iets lekkers neemt. Kies bijvoorbeeld voor of patat OF een stukje taart OF wat lekkers bij de borrel. Keuzes maken, je portiegrootte verkleinen en het allerbelangrijkste; veel variëren!!!

Liefs,

Marjolijn, Marjon & Ichelle

P.S. dit is natuurlijk één voorbeeld. We kunnen ook niet afvallen door medicatie, te weinig eten en tig andere mogelijkheden.

Tags: , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu