5 stappen om emotie eten tegen te gaan


Emotie eten, wat is dat?

Heb jij de neiging om naar chocola te grijpen als je je verdrietig of alleen voelt? Een zak chips als je boos bent? Kun je niet stoppen met snaaien als je eenmaal in de fout bent gegaan? Weet dan dat je dit emotie-eten onder controle kunt krijgen. Eten vanwege emoties is een van de grootste dikmakers. Je eet dan niet omdat je voelt dat je honger hebt, maar omdat je een bepaald gevoel wil weg-eten. Vaak heb je zin in een specifiek voedingsmiddel, zoals chocolade of chips. De behoefte hieraan is gekoppeld aan een emotie en je vindt dat je het ‘verdient’ om van het ongezonde voedsel te genieten. Vaak voelen emotie-eters zich waardeloos nadat ze hebben toegegeven aan de drang van het eten van ongezond voedsel. Maar hoe krijg je dit emotie-eten onder controle?

Maak gebruik van de volgende 5 stappen.

  1. Stel vast wat de reden is achter de behoefte aan het ongezonde voedsel. Ben je verdrietig, angstig of gestrest? Pak deze stressoren bij de oorzaak aan en ga er mee aan de slag!
  2. Wees alert wanneer je in een emotioneel-eten bui terecht komt. Luister goed naar je lichaam: heb je echt honger of probeer je iets anders weg te drukken?
  3. Ga na wat voedingsmiddelen zijn waar je vaak naar grijpt wanneer je gaat emotie-eten. Als dit chocolade en koekjes is, zorg dan dat je dit niet in huis haalt! Wat niet in huis is, kan je ook niet opeten.
  4. Sla geen maaltijden over. Wanneer je maaltijden over slaat grijp je sneller naar ongezonde snacks.
  5. Bedenk alternatieven voor eten wanneer je emotioneel instabiel bent. Zoek iets dat bij je past en waar je rustig van word. Luister bijvoorbeeld naar je favoriete muziek, ga een stuk wandelen of ga mediteren.

Tags: , , , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu