Kokosolie – Super of Vet ?!


Kokosolie in de koekenpan, om mee te koken. Kokosolie op je brood, ter vervanging van boter. Tussen alle voedselhypes wordt kokosolie aangeprezen als hét nieuwe superfood. Er wordt zelfs geclaimd dat kokosolie beschermend zou werken tegen hart- en vaatziekten. Maar is kokosolie wel zo supervet? Wat ons betreft niet!

Vetten

In onze voeding zitten allerlei voedingsstoffen, waaronder vetten. Vetten bestaan uit verzadigde- en onverzadigde vetzuren. Verzadigde (Verkeerde) vetzuren zijn slecht voor het lichaam en zorgen voor een toegenomen kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet zit vooral in producten die bij kamertemperatuur hard zijn. Zoals boter, kaas, vet vlees en snacks. Onverzadigde (Oké) vetzuren zijn goed voor het lichaam en zorgen juist voor een verkleining van het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet zit vooral in producten die bij kamertemperatuur vloeibaar zijn. Zoals olijfolie, maar ook vis en noten.

Kokosolie

85% van kokosolie bestaat uit verzadigd vet. Deze hoeveelheid aan verzadigd vet is het meeste van alle vet- en oliesoorten. Dit betekent dat er bijvoorbeeld in roomboter, olijfolie of andere vetten minder verzadigd vet zit. Kokosolie bestaat dus grotendeels uit verkeerd vet, wat ervoor zorgt dat er meer kans is op hart- en vaatziekten. Gezondheidsclaims over de heilzame werking van kokosolie voor het lichaam zijn gebaseerd op (helaas) slecht uitgevoerde onderzoeken.

Welk vet kies je dan wel?

Kokosolie wordt vooral gebruikt met het koken van de warme maaltijd. Maar welk vet is dan wél gezond om mee te bakken en te braden? Kies voor plantaardige oliën waarvoor sterk bewijs is dat ze een gezonde keuze zijn. Meestal geldt hoe zachter of meer vloeibaar het vet, hoe minder verzadigd vet het bevat en hoe gezonder het is. Kies voor oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie en lijnzaadolie. En kokosvet? Gebruik het voor zijn unieke smaak in bijvoorbeeld Thaise gerechten, maar eet het niet dagelijks.

 

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu