Hoe ga je om met de 4-uur-dip?


 

Iedereen kent het wel, in de ochtend heb je nog voldoende energie, maar rond 16.00 uur is je energie op. Je bent vermoeid en lust wel wat lekkers. De kans is groot dat je dan iets ongezonds (koek, snoep) pakt. Deze producten bevatten veel suiker, waardoor je bloedsuikerniveau snel stijgt. Het voelt aan als een energiekick, precies wat je wilt! Maar als je een gezonde leefstijl wilt nastreven is het niet handig om hier een gewoonte van te maken. Wat kan je dan wel doen om je energieniveau weer op te krikken? Psycholoog Robert Thayer heeft hier onderzoek naar gedaan.

 

Het onderzoek

 

Hij voerde een experiment uit met twee groepen. De ene groep kreeg om 16.00 uur een zoet tussendoortje. De andere groep werd gevraagd om (in plaats van het zoete tussendoortje) 10 minuten stevig door te wandelen. Beide groepen moesten noteren hoe energiek ze zich voelden. Wat bleek? De groep die 10 minuten stevig ging wandelen voelde zich energieker dan de groep die zoetigheid mocht eten. Dit effect was tot wel twee uur later te merken! Bij de groep die zoetigheid mocht was de vermoeidheid na een uur alweer terug.

 

 

Conclusie

 

Wat laat dit nu zien? Een kort rondje (stevig) doorwandelen helpt beter om de 4-uur-dip te verslaan dan iets lekkers nemen. Daarnaast is beweging natuurlijk ook beter voor je gezondheid dan een zoete snack: win-win dus!

Wil je dus echt wat veranderen aan je snaaidrang rond 16.00 uur, kom dan in beweging. Ga lekker naar buiten en loop een kort rondje (stevig) door. Ben je op je werk? Loop dan in de pauze een rondje door het gebouw of ga naar buiten. De eerste keren zal je waarschijnlijk geen zin hebben om te wandelen, maar probeer jezelf te motiveren om het toch te doen. Je zult merken dat je dan snel weer energieker voelt. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het kan inslijten als een nieuwe gewoonte.

Wie van jullie gaat dit proberen komende week?

 

Bron: R. Thayer, Calm energy, How people regulate mood with food and exercise, Oxford University Press, 2001 / J. Loehr e.a., The power of full engagement, Free Press, 2003

 

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu