Goede voornemens, hoe ga je ze dit jaar wel halen?


Het is weer januari en dat betekent: goede voornemens voor het nieuwe jaar. Om mij heen hoor ik allemaal mensen met goede ideeën, zoals gezonder gaan leven, meer bewegen en meer ontspannen. Maar hoe zorg je dat het niet blijft bij voornemens, maar dat je ook echt je doelen gaat halen? In deze blog geven wij onze tips!

 

Tip 1: Bepaal waarom je iets wilt

 

Simpelweg zeggen dat je ‘wilt afvallen’ of ‘gezonder leven’ zegt nog niks over je eigenlijke motivatie. Waarom wil je graag afvallen? Of gezonder leven? Wil je je fitter voelen? Wil je meer energie hebben? Wil je het goede voorbeeld geven aan je kinderen? Of wil je graag weer in bepaalde kleren passen die achterin de kast liggen? Denk eens goed na: waarom wil je precies iets. Alleen als je weet waarom je iets wilt, zal je bereid zijn om er ook voor te gaan.

 

Tip 2: Stel kleine en meetbare doelen

 

Stel, je goede voornemen is om dit jaar gezonder te eten. Maar ja, wat betekent dat precies, gezonder eten? Probeer kleine, haalbare doelen te stellen. Begin dus niet meteen met het doel ‘volledig gezond eten volgens de Schijf van Vijf ’, maar start met kleine subdoelen. Hieronder volgen wat voorbeelden ter inspiratie:

 • 2 stuks fruit per dag eten
 • Dagelijks 250 gram groente eten
 • Volkoren brood/pasta/crackers gebruiken in plaats van de witte varianten
 • Een handje ongezouten noten per dag nemen
 • Dagelijks een schaaltje yoghurt met fruit nemen

Wil je meer gaan bewegen? Begin dan niet meteen met het doel ‘Drie keer per week sporten’, maar begin bijvoorbeeld met ‘Eén keer per week sporten.’ Hieronder nog meer voorbeelden van kleine subdoelen:

 • 5.000 stappen per dag zetten
 • In de pauze van je werk elke dag een rondje wandelen
 • Eén keer per week stretchoefeningen doen
 • Eén keer per week een yoga-video op YouTube volgen
 • Elke dag de trap nemen in plaats van de lift

Begin klein en hang er een tijd aan. Zoals: ‘Over een maand eet ik elke dag 2 stuk fruit.’ Een maand later kun je dan kijken of je doel behaald is. Door het klein te houden, behaal je snel successen. Deze succeservaringen zorgen ervoor dat het leuk blijft en dat je het volhoudt op de lange termijn!

 

 

 

Tip 3: Schrijf je doelen op

 

Het is leuk om in gedachten allerlei voornemens te bedenken, maar het risico dat je ze dan snel weer vergeet is groot. Schrijf je voornemens daarom op! Hang ze het liefst ook in het zicht.  Bijvoorbeeld door het op de koelkast te hangen of aan een prikbord in de keuken. Zo word je eraan herinnerd dat je deze doelen had gesteld.

Het is ook leuk om een habit tracker te maken. Dit is een tabel waarin je verschillende (kleine) subdoelen opschrijft. Voor een bepaalde periode houd je dan bij of het is gelukt om je doel voor die dag of week te behalen door de vakjes in te kleuren. Dat kan er als volgt uit zien:

Het is erg motiverend om je habit tracker in het zicht te hangen en elke dag een vakje af te strepen!

 

Tip 4: Praat erover

 

Als je echt volledig voor je voornemens wilt gaan, moet je ze niet voor jezelf houden, maar er juist met anderen over praten. Dit maakt het veel echter. Daarnaast willen de meeste mensen zich aan hun woord houden, dus het kan een extra stok achter de deur zijn als je weet dat je familieleden of vrienden er binnenkort naar zullen vragen. Je wilt dan natuurlijk het liefst kunnen vertellen dat het al gelukt is om verschillende subdoelen te behalen.

 

Tip 5: Beloon jezelf

 

Het is al enorm motiverend als jij je doelen behaalt, maar het kan extra helpen om jezelf af en toe te belonen. Beloon jezelf liever niet met eten (dit kan zomaar je doelen weer tegenwerken), maar kies voor beloningen waar je echt iets aan hebt of plezier aan beleeft. Bijvoorbeeld:

 • Een boek kopen wat je al tijden graag wilt lezen
 • Jezelf een dagje sauna cadeau doen (voor als het weer kan na de lockdown)
 • Een bepaald kledingstuk bestellen dat je graag wilt hebben
 • Een leuk tijdschrift halen waar je lekker de tijd voor kunt nemen
 • Een mooie bos bloemen kopen

 

 

Hebben jullie al goede voornemens gemaakt voor 2021?

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu