Slaap en de invloed op ons gewicht


Als je wilt afvallen en met een gezonde leefstijl aan de slag gaat denk je misschien niet meteen aan het belang van voldoende slaap. Echter is slaap een belangrijk onderdeel om je gezondheidsdoelen te behalen!

Chronisch slaaptekort

Een keer een nachtje te weinig slapen is geen probleem, dat kan ons lichaam prima aan. Maar structureel te weinig of van onvoldoende kwaliteit slapen kan funest zijn om je gezondheidsdoelen te behalen. Chronisch slaaptekort vergroot namelijk de kans op overgewicht en obesitas. Hoe komt dit?1

  • Minder slapen betekent dat je minder energie hebt overdag en vermoeider bent. Door die vermoeidheid worden we lichamelijk minder actief, met als resultaat dat we minder calorieën verbranden.
  • Slaaptekort verstoort de hormoonbalans van hormonen die ons hongergevoel reguleren (leptine en ghreline), met als gevolg meer trek en een minder verzadigd gevoel.
  • Minder slapen maakt dat het beloningssysteem in onze hersenen actiever wordt, waardoor trek in (vooral ongezond) voedsel toeneemt.
  • Daarnaast maakt je slaap uitstellen de avonden langer. En die avonden zijn nu net de momenten waarom de meeste mensen ongezonder gaan eten.

Wanneer slaap je goed genoeg?

Het verschilt van persoon op persoon hoeveel uur slaap je nodig hebt, dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd en lichamelijke activiteit overdag. Over het algemeen kan je concluderen dat je goed slaapt als je binnen een half uur inslaapt, weinig wakker wordt ’s nachts (of snel weer in slaap valt), diep slaapt en genoeg uren slaapt om voldoende energie te hebben om de dag goed door te komen.

Tips voor een betere nachtrust

Heb jij het idee dat jouw slaapkwaliteit wel beter kan en dat dit jou mogelijk in de weg staat bij het behalen van je gezondheidsdoelen? Kijk dan eens of je onderstaande tips kunt toepassen:

  • Ga op een vast tijdstip naar bed.
  • Vermijd het eten van een grote maaltijd 1 tot 2 uur voor het slapengaan, dit kan het slaapritme verstoren.
  • Drink geen cafeïnehoudende dranken (o.a. koffie) meer vanaf 18.00 uur. Cafeïne beïnvloedt ons vermogen om goed in te slapen.
  • Wees matig met alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je sneller inslaapt, maar helaas wel minder diep. Hierdoor wordt de kwaliteit van je slaap minder.
  • Probeer een uur voordat je gaat slapen geen beeldschermen meer te gebruiken.

Slaap je al langere tijd slecht en lukt het niet om dit op de rit te krijgen? Ga dan eens langs bij de huisarts of neem contact op met een slaapcoach in de buurt.

Bronvermelding:

  1. Zhu B, Shi C, Park CG, Zhao X, Reutrakul S. Effects of sleep restriction on metabolism-related parameters in healthy adults: A comprehensive review and meta-analysis of randomized controlled trails. Sleep Med Rev. 2019;45:18-30.

Tags:

pijl naar blogoverzicht

Menu