Vergelijking botersoorten: welke kun je het beste kiezen?


Er zijn veel verschillende botersoorten op de markt, denk aan roomboter, margarine en halvarine. Maar wat is nu precies het verschil hiertussen? En welke kun je het beste kiezen voor op brood? In deze blog gaan wij hier antwoord op geven!

 

 

Advies Voedingscentrum

 

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks gebruik te maken van smeervet op brood. Deze vetten bevatten namelijk de vetoplosbare vitamines A, D en E. Hierbij is vitamine A belangrijk voor de ogen, huid en het immuunsysteem, vitamine D voor de botten en vitamine E voor bescherming van lichaamscellen. Deze vitamines heb je elke dag nodig. Het is daarom niet aan te raden om geen boter meer op je brood te smeren om af te vallen. Je loopt dan veel belangrijke voedingsstoffen mis!

 

Verschil tussen de soorten

 

Maar wat is dan precies het verschil tussen roomboter, margarine en halvarine? Roomboter bestaat voor 80-90% uit vet en bevat van nature de vitamines A, D en E. In vergelijking: margarine bestaat ook voor 80% uit vet, maar halvarine voor slechts 40%. Aan zowel margarine als halvarine worden vitamine A en D toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat halvarine en margarine over het algemeen meer vitamine D bevatten dan roomboter.

 

Beste keuze

 

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.

Over de rol van verzadigd vet bij het verhogen van het cholesterol bestaat veel discussie. Wat wel is bewezen is dat het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet in de voeding bijdraagt aan het verlagen van het cholesterol. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Margarine en halvarine bevatten meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan roomboter, wat het een gezondere keuze maakt om roomboter hierdoor te vervangen.

 

Uit een kuipje of een wikkel?

 

Nu adviseert het Voedingscentrum specifiek om halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Halvarine of margarine uit een wikkel zijn namelijk harde vetten. Harde vetten zijn vetten die hard zijn bij kamertemperatuur. Harde vetten bevatten meer verzadigd vet dan smeerbare vetten uit een kuipje (niet hard bij kamertemperatuur). Kies daarom het liefst voor halvarine of margarine uit een kuipje in plaats van uit een wikkel.

 

Conclusie

 

Uit het bovenstaande blijkt dat je, ook als je wilt afvallen, gewoon smeervet op je brood kunt blijven smeren. Het bevat namelijk belangrijke vetoplosbare vitamines die je dagelijks nodig hebt. Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.

 

 

Bron: Voedingscentrum.nl

Tags: , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu