Sauzen


Mayonaise of ketchup?

Gisteren vroegen wij aan jullie welk sausje je zou nemen. De keuze was tussen:

 

Jullie uitslag

De stemmen waren als volgt:

 29 stemmen voor mayonaise
14 stemmen voor ketchup

 

Keuze

 

Om een goede keuze te kunnen maken, zeiden we vorige week al dat we eigenlijk meer dan alleen de voorkant moeten bekijken. Om een goede vergelijking te maken heb ik de meest smakelijke soorten gepakt. Voor de mayonaise is dit Remia mayonaise (Bron: consumentenbond, 2017) en voor de ketchup de Remia tomatenketchup (Bron: consumentenbond, 2018)

 

Ingrediënten

 

Mayonaise:

 

Ingrediënten: Raapolie 68%, water, VRIJE UITLOOP EIGEEL 6%, glucose-fructosestroop, azijn, MOSTERD (water, MOSTERDZADEN, azijn, specerijen), zout, gemodificeerd zetmeel, voedingszuren: azijnzuur en melkzuur, aroma, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, conserveermiddel: kaliumsorbaat, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA, kleurstof: betacaroteen.

Ketchup:

 

Ingrediënten: Tomatenpuree (140 g verse tomaten per 100 g saus), azijn, glucose-fructosestroop, gemodificeerd zetmeel, dieetzouten: kaliumchloride en magnesiumchloride, zout, voedingszuren: citroenzuur en trinatriumcitraat, conserveermiddel: kaliumsorbaat, aroma, specerijen, zoetstoffen: acesulfaam-K en aspartaam**, ** Bevat een bron van fenylalanine.

 

De voedingswaardes

 

 

 

Wat valt op?

 

Bij beiden vind ik de ingrediëntenlijst erg groot.  Als we naar de voedingswaarden kijken zie je dat mayonaise meer vet bevat en ketchup meer suiker en zout. Dan komt de vraag? Waar moeten we meer op letten, op de vetten of suikers? Voorheen werd gezegd dat we het beste de vetten zoveel mogelijk kunnen vermijden. En misschien wist je het al, maar eigenlijk klopt dit niet. Het is juist goed om 20-40 en% uit je voeding uit vetten te laten bestaan, maar dan wel van de goede. En wat blijkt nu? Mayonaise bevat deze goede vetten! De reguliere ketchup daarentegen bevat best veel suikers, en als Nederlander krijgen we teveel suikers binnen. Teveel suiker verhoogt het risico op diabetes, hart en vaatziekten en een verhoogd cholesterol.

 

 

Conclusie

 

De Remia mayonaise heeft ten opzichte van de Remia tomatenketchup een lichte voorsprong op basis van de voedingswaarden. Echter, wees voorzichtig als je wilt afvallen met sausjes (dus ook met mayonaise) omdat het veel kcal bevalt. Maar omdat ik eigenlijk vind dat zowel de bovenstaande mayonaise als tomatenketchup teveel ingrediënten bevat ben ik verder gaan zoeken. Zelf maken is natuurlijk altijd beter, maar…. wat blijkt; AH heeft een lijn met sausjes zonder toegevoegd suiker en veel minder ingrediënten. Win – win dus. Op basis van deze voedingswaardes zou ik zowel de mayonaise en ketchup allebei aanraden. Maar onthoud goed; wil je afvallen. Matig dan je sauzen!

P.S.

 

Deze blog is op geen enkele manier gesponsord! Wel zo fijn om te weten 🙂

Liefs Ichelle

 

pijl naar blogoverzicht

Menu