Review – rode linzen fusilli


Er liggen steeds meer pasta’s, wraps en pizzabodem’s in het schap op basis van peulvruchten of groenten.  De komende weken pakken wij iedere week één product hiervan en gaan we beoordelen of ze daadwerkelijk gezonder zijn en hoe je ze kunt toepassen.  We trappen deze week af met rode linzen fussili van de Albert Heijn

Jaarprijs

Met dit product heeft de Albert Heijn de jaarprijs Goede Voeding 2019 gewonnen. Deze jaarprijs goede voeding wordt uitgereikt om initiatieven te stimuleren die zijn gericht op het verbeteren van de voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Met deze informatie kan het bijna niet anders dan dat het een goed product is, maar toch gaan we kritisch kijken en vertellen we waarom het dan ook een gezonde/goede keuze is.

Het product

De fusilli is een biologische veganistische fusilli van rode linzen. Zo, dat is een hele hap met woorden. Het product bestaat voor 80% uit rode linzenbloem en voor de rest uit water. Dit betekent maar twee ingrediënten, TOP! Je koopt het bij de AH voor 2,56 per 200 gram. Dit is goed voor 2-3 porties. Je kunt het trouwens vinden op de koelafdeling. Er bestaan ook droge varianten, maar de review gaat over de “verse” fusilli

Wat beloofd de fabrikant?

De claim is dat het vezelrijk is, veganistisch en lactosevrij. Het kan echter wel gluten bevattende granen bevatten en dat is jammer….. Want juist dit soort producten zouden ideaal zijn voor mensen met Coeliakie ( gluten-intolerantie). Ben je echter gevoelig voor tarwe en/of gluten dan zou je het product wel kunnen uittesten!

Het klopt dat het product vezelrijk is en zo genoemd mag worden. Dit mag namelijk wanneer het product  3 gram (of meer) vezels per 100 gram bevat. En dat klopt hier zeker.

De claim veganistisch klopt, maar het is wel een beetje een verkooppraatje. Pasta is namelijk bijna altijd veganistisch, behalve als er ei aan toegevoegd is. Bijvoorbeeld aan eierpasta.

Voedingswaarde

Hieronder vergelijk ik het product van een witte (verse) pasta, volkoren (verse) pasta en de linzenpasta. Dit doe ik per portie van 100 gram onbereid.

Wat valt op?

De pasta zit qua eiwitten verreweg het hoogst. Qua vezels blijft het achter en dat is iets wat ik zelf niet had verwacht omdat peulvruchten over het algemeen ook als vezelrijk bestempeld worden. Qua kcal, koolhydraten en suiker zijn er geen schrikbarende verschillen.

Waarom en wanneer zou je kiezen voor deze pasta?

Deze pasta is niet beter dan volkoren pasta wanneer je de koolhydraten wil beperken of wanneer je let op je kcal. Beiden bevatten namelijk nagenoeg evenveel koolhydraten als energie. Echter je kunt deze pasta prima gebruiken ter afwisseling.  Er wordt namelijk aangeraden om minimaal één keer per week peulvruchten te eten en we merken vaak in de praktijk dat dit (soms) lastig is. Perfect wanneer je dan kunt kiezen voor pasta gemaakt van peulvruchten. Ook wanneer je meer eiwitten tot je wilt nemen is deze pasta erg geschikt.

De smaak is overigens wel echt anders dan “normale”pasta. Dit is een gevalletje over smaak valt niet te twisten, dus ik kan jullie aanraden om hem zelf eens uit te testen.

Groetjes Eline en Ichelle

pijl naar blogoverzicht

Menu