Waarom een gezonde leefstijl extra belangrijk is in coronatijd (voor mensen met obesitas)


Onlangs was Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar obesitas van het Erasmus MC, te gast bij Jinek. Zij vertelde over het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd, vooral voor mensen met obesitas. In deze blog gaan wij daar dieper op in.

 

Hoe weet je of je obesitas hebt?


Een maat die aangeeft of je obesitas hebt, is de Body Mass Index (BMI). De BMI is je gewicht ten opzichte van je lengte in het kwadraat. Het getal wat daar uitkomt geeft weer in welke categorie je valt. In onderstaande tabel zie je wat elke waarde betekent voor een volwassene (voor kinderen is een andere tabel nodig).

BMI Betekenis
Lager dan 18,5 Ondergewicht
18,5 – 25 Gezond gewicht
25 – 30 Overgewicht
Boven de 30 Obesitas

Bron: Voedingscentrum

 

Mensen met obesitas hebben meer kans op ernstigere klachten corona


Wat is de relatie tussen obesitas en corona? Liesbeth van Rossum doet onderzoek naar het coronavirus en het verloop van deze ziekte bij mensen met obesitas. Het blijkt dat mensen met obesitas een grotere kans hebben op een ernstiger verloop van de ziekte wanneer zij besmet raken met het coronavirus.

Waarom krijgen deze mensen ernstigere klachten dan mensen met een gezond gewicht?

  • Reden 1: Mensen met obesitas hebben vaker diabetes, hart- en vaatziekten of longproblemen. Hierdoor is het lichaam minder goed opgewassen tegen virussen.

 

  • Reden 2: Mensen met obesitas hebben een ‘aanhechtingsplaats’ op hun lichaamscellen waar het coronavirus zich makkelijk aan hecht. Hierdoor komt het virus niet alleen in de longen, maar ook in het vetweefsel terecht. Dit zorgt voor ergere klachten bij een besmetting.

 

  • Reden 3: Het immuunsysteem is bij mensen met obesitas verzwakt. Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem je tegen bacteriën en virussen van buitenaf. Echter, als dit systeem verzwakt is, loopt iemand meer risico om het coronavirus op te lopen. Daarom, benadrukt Liesbeth, is het zo belangrijk om het immuunsysteem te versterken.

 

Hoe versterk je je immuunsysteem en blijf je gezond?


Ziek worden en ernstige klachten krijgen door het coronavirus, dat wil je niet. Het klinkt zelfs beangstigend. Gelukkig kun je je immuunsysteem zelf versterken en de kans om ziek te worden verkleinen. De volgende factoren zijn van invloed op een goed werkend immuunsysteem:

  1. Gezonde voeding
  2. Voldoende beweging
  3. Ontspanning
  4. Goed slapen

Als mensen met obesitas deze vier factoren kunnen verbeteren, kan dit al enorm veel winst opleveren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het immuunsysteem aanzienlijk beter gaat werken wanneer iemand met obesitas 5-6% van zijn of haar lichaamsgewicht verliest. Hierdoor is die persoon beter gewapend tegen virussen en andere invloeden van buitenaf. Dus met kleine stappen kun je al direct je immuunsysteem versterken!

 

Hulp bij een gezonde leefstijl


Nu klinkt dit allemaal leuk en aardig, maar het is natuurlijk niet makkelijk om af te vallen en ineens een gezonde leefstijl te creëren. Hier is vaak hulp bij nodig. Eén van de manieren die Liesbeth van Rossum noemt om die gezonde leefstijl te bereiken is de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dat is een programma waarin mensen twee jaar intensief begeleid worden op het gebied van gezonde voeding, beweging, ontspanning en slaap.

 

 

Gecombineerde leefstijlinterventie


Het programma bestaat uit een behandelfase van één jaar en een onderhoudsfase van één jaar. Deelnemers leren stap voor stap een gezonde leefstijl te creëren die bij hen past en die ze ook op de lange termijn kunnen volhouden. Deze begeleiding wordt gegeven door professionals uit verschillende vakgebieden zoals diëtisten, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. Het grote voordeel van de Gecombineerde leefstijlinterventie is dat deze vergoed wordt vanuit de basisverzekering! Wanneer je aan onderstaande criteria voldoet kom je in aanmerking voor de gecombineerde leefstijlinterventie:

  • Je hebt overgewicht (BMI boven de 25) + een extra risicofactor voor hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, last van slaapapneu of artrose
  • Of je hebt obesitas (BMI boven de 30).

Goed nieuws: wij gaan binnenkort ook de Gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden! Dit doen we met verschillende samenwerkingspartners als een van de eersten in de Noordoostpolder. Het programma dat wij gaan gebruiken heet ‘SLIMMER.’ Uit onderzoek is gebleken dat dit programma goed werkt om een gezonde leefstijl te creëren voor de lange termijn.

 

Aan de slag met een gezonde leefstijl

 

Heb je interesse in de Gecombineerde leefstijlinterventie of wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@marjolijn-bakker.nl. Het is goed om te weten dat je alleen kunt deelnemen aan de Gecombineerde leefstijlinterventie als je voldoet aan één van bovenstaande criteria en als je bent doorverwezen door een huisarts of medisch specialist.

Voldoe je niet aan de criteria, maar wil je toch met gezonde voeding aan de slag? Dan kan je ook altijd een afspraak maken in onze praktijk. Wij kunnen je individueel begeleiden om stap voor stap een gezonder voedingspatroon aan te leren.

Bron: Jinek uitzending van 22 oktober 2020

Tags: , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu