Top 10 producten die gezond lijken, maar het helaas niet zijn


In onze praktijk krijgen we regelmatig de vraag of bepaalde producten gezond zijn of niet. Veel van deze vragen gaan over dezelfde producten. Het leek ons daarom een goed idee om een top 10 te maken van producten die gezond lijken, maar het toch niet zijn. Door deze producten uit je voedingspatroon te halen is er vaak al veel gezondheidswinst te behalen. Lees snel verder om te ontdekken welke producten dit zijn!

 

 

Nummer 10: Mueslirepen

Op nummer 10 staan mueslirepen. Ze zien er vaak zo gezond uit met allerlei soorten granen en noten. Maar helaas, mueslirepen bevatten ontzettend veel suiker. De suiker is nodig om de granen en noten aan elkaar te plakken. Daardoor helaas niet erg gezond om als tussendoortje te nemen.

 

Nummer 9: Cruesli

Ook voor het maken van cruesli wordt enorm veel suiker gebruikt om de muesli aan elkaar te plakken. Daarnaast bevatten varianten met chocola relatief veel verzadigd vet. Een inname van te veel suiker en verzadigd vet werkt cholesterolverhogend. Dat willen we natuurlijk het liefst zo veel mogelijk voorkomen.

 

Nummer 8: Kant-en-klare maaltijdsalades

De salade zelf is vaak nog wel gezond: die bestaat uit groente en sla. Maar het zijn vooral de dressing en extraatjes zoals croutons, stukjes kaas en andere smaakmakers die het een stuk ongezonder maken. Het is daarom altijd het beste om zelf een salade te maken. Zo weet je precies wat erin gaat. Bovendien kun je dan voor volkoren producten kiezen (bijv. volkoren pasta of zilvervliesrijst in plaats van de witte varianten die er vaak in de supermarkt bij zitten).

 

Nummer 7: Patat en andere snacks uit de airfryer of oven

Het lijkt een stuk gezonder om patat en snacks uit de airfryer of oven te maken. Maar wat vaak wordt vergeten is dat deze producten in de fabriek al zijn gefrituurd. Dit maakt dat ze zo lekker knapperig worden als je ze thuis klaarmaakt. Er zit dan ook weinig verschil tussen normale patat en patat uit de airfryer of oven wat betreft het aantal calorieën. Wel bevat patat uit de airfryer of oven wat minder vet, maar helaas is het nog steeds niet ‘gezond’ te noemen. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog die wij hierover hebben geschreven: https://marjolijn-bakker.nl/is-patat-oven-airfryer-gezonder-dan-normale-patat/

 

 

Nummer 6: Ongezoete jam, ongezoete appelmoes

Het klopt dat ongezoete jam (of halvajam) en ongezoete appelmoes minder suiker bevatten dan de normale varianten, maar het is niet zo dat ze geen suiker bevatten. Halvajam bevat per 100 gram nog steeds ongeveer 29 gram suiker (7 suikerklontjes) en ongezoete appelmoes 12 gram suiker (3 suikerklontjes). De inname van veel suiker maakt dat je bloedsuiker enorm piekt en daalt: hier krijg je snel weer trek van. Neem het daarom liever niet te vaak.

 

Nummer 5: Vegetarische vleesvervangers

We horen steeds vaker dat het goed is om minder vlees te  eten. Dit klopt ook zeker! Helaas zijn echter niet alle vegetarische vleesvervangers uit de supermarkt even gezond. Uit de vergelijking die we hebben gemaakt blijkt dat veel vleesvervangers te veel zout bevatten. Daarnaast bevatten ze lang niet allemaal toegevoegd ijzer, vitamine B1 of B12, wat we wel dagelijks nodig hebben. Vooral de vleesvervangers met kaas bevatten veel verzadigd vet! Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog die wij hierover hebben geschreven: https://marjolijn-bakker.nl/vergelijking-vleesvervangers-welke-soorten-gezond/

 

Nummer 4: Groentechips

Het oogt een stuk gezonder: groentechips in plaats van normale aardappelchips. Echter maakt het voor de voedingswaarden niet uit of je groentechips of normale chips neemt: allebei bevatten ze vrijwel evenveel calorieën, vet en zout per 100 gram. Dus helaas, ook dit is geen gezondere keuze.

 

Nummer 3: Alcoholvrije dranken

Het lijkt een stuk betere keuze: alcoholvrij bier in plaats van normaal bier. En dat klopt ook zeker op het gebied van alcohol! Het is voor je lichaam altijd goed om je alcoholconsumptie te minderen. Helaas krijg je daar wel een stuk meer koolhydraten en suiker voor in de plaats. Vooral drankjes die ook nog gezoet zijn, zoals Radler 0,0% bevatten een stuk meer suiker dan normaal bier. Misschien dan toch niet zo’n handige keuze als je gezondere keuzes wilt gaan maken…

 

Nummer 2: Ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een oer-Hollands product, wat vaak al jarenlang wordt gegeten. Misschien bestaat daardoor het idee dat het gezond is. Helaas bevat ook ontbijtkoek ontzettend veel suiker: vaak ongeveer 40 gram per 100 gram. Dit zijn 10 suikerklontjes! Hier krijg je snel weer trek van, doordat het je bloedsuikers enorm laat pieken. Daar zit je niet op te wachten als je op zoek bent naar een voedzaam tussendoortje.

Nummer 1: Vruchtensap

Op nummer 1 staat vruchtensap. Het lijkt zo gezond, want het is gemaakt van fruit toch? Helaas betekent dat niet automatisch dat het ook gezond is. Normaal gesproken eet je maximaal 1 tot 2 stuks fruit per keer. In een glas vruchtensap zitten zo al 3 tot 4 stukken verwerkt. Hierdoor bevat een glas ook 3 tot 4 keer zo veel suiker. Daarnaast bevat fruit uit vruchtensap vaak geen vezels meer. Dat is juist één van de onderdelen wat fruit zo gezond maakt! Hierdoor is het eigenlijk puur suiker wat je drinkt. Tot slot zorgt het kauwen op fruit er normaalgesproken voor dat je hersenen een signaaltje krijgen dat er voedsel aankomt. Dat is bij vruchtensap niet het geval. Je neemt er daardoor al snel te veel van.

 

Maar wat zijn dan wel goede keuzes?

 

Het is handig om te weten wat geen goede keuzes zijn voor je gezondheid, maar wat zijn dan wel goede keuzes? Hieronder een overzicht van goede alternatieven op deze top tien:

  • Alternatief mueslireep: Neem in plaats van een mueslireep een Goed Bezig-reep van Bolletje, deze bevat minder suiker en meer vezels!
  • Alternatief cruesli: Kies in plaats van cruesli voor normale muesli. Wil je toch graag iets zoets? Kies dan voor de krokant gebakken ontbijtgranen met noten van Bolletje, deze bevatten een stuk minder suiker dan andere krokante ontbijtgranen.
  • Alternatief kant-en-klare maaltijdsalades: Deze zag je vast al aankomen: zelfgemaakte salades met verse producten blijven natuurlijk de beste keuze. Zorg dat je gebruik maakt van volkorenproducten (volkorenpasta of zilvervliesrijst) en lekker veel soorten groente.
  • Alternatief patat/ovensnacks: Er is helaas geen gezonde variant van patat. Zorg ervoor dat je het niet te vaak neemt en als je het wel neemt, dat je er dan ook écht van geniet.
  • Alternatief ongezoete jam en ongezoete appelmoes: Kies in plaats van ongezoete jam zo veel mogelijk voor hartig broodbeleg, dit vult een stuk beter! Voor ongezoete appelmoes is helaas geen beter alternatief. Neem het daarom liever niet te vaak.
  • Alternatief vegetarische vleesvervangers: Wissel bewerkte vleesvervangers uit de supermarkt af met minder bewerkte producten zoals ei, peulvruchten of ongezouten noten.
  • Alternatief groentechips: Kies in plaats van groentechips liever voor luchtige zoutjes, denk aan Snack-A-Jacks cripsy (klein zakje met gezouten rijstwafeltjes) of Japanse mix.
  • Alternatief alcoholvrije dranken: Maak voor jezelf de keuze: of ga voor een écht wijntje en biertje en geniet er lekker van (natuurlijk wel met mate). Of kies niet voor alcohol en ga voor Spa blauw, Spa rood, suikervrije ranja of af en toe light of zero frisdranken.
  • Alternatief ontbijtkoek: Kies in plaats van normale ontbijtkoek voor ontbijtkoek zero: hier is geen suiker aan toegevoegd.
  • Alternatief vruchtensap: Kies voor dranken zonder suiker, zoals water, koffie en thee (zonder suiker), suikervrije ranja of af en toe light of zero frisdranken.

We hopen dat we jullie inzicht hebben kunnen geven in wat wel en niet gezonde keuzes zijn!

 

pijl naar blogoverzicht

Menu