Gezonde leefstijl oppakken na de vakantie


Voor de meeste mensen zit de vakantie er nu echt op. Vaak ben je wat losser geweest en heb je meer lekkere dingen gehad. Het kan dan een hele uitdaging zijn om je gezonde leefstijl weer op te pakken. Hoe voorkom je dat je in je vakantiegewoontes blijft hangen? In deze blog geven wij onze tips!

 

 

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

Maak in de eerste periode dat je weer thuis bent gebruik van een boodschappenlijstje. Zet hier alle gezonde dingen op die je nodig hebt, zodat je weer een frisse start kan maken. Spreek met jezelf af dat je echt alleen de dingen van het lijstje haalt, laat je niet overhalen door aanbiedingen voor allerlei lekkers. Wil je toch iets lekkers in huis hebben voor de kinderen of visite? Kies dan voor de dingen die je zelf minder lekker vindt, dan is de verleiding om iets extra’s te nemen minder groot.

Tip 2: Zorg voor een goed ritme

Zorg voor een goed ritme op de dag. Sta weer op vaste tijden op en pak je ritme van drie of zes maaltijden per dag weer op. Merkte je dat de tussendoortjes er op vakantie bij in schoten? Probeer die dan bij thuiskomst weer te introduceren. Een goed ritme en voldoende eten zullen je helpen om geen ‘inhaaltrek’ te krijgen aan het einde van de dag.

 

Tip 3: Kom in beweging

Sporten is vaak het eerste wat stil komt te liggen in de vakantie. Dit is niet erg voor een korte periode, maar het is wel fijn om dit na thuiskomst weer op te pakken. Plan deze momenten in, zo voorkom je dat je er geen tijd voor hebt als het eenmaal zo ver is. Het helpt ook om samen met iemand anders te gaan sporten, zo kun je elkaar motiveren om de deur uit te gaan!

Tip 4: Drink voldoende water

Op vakantie neem je al sneller andere drankjes zoals frisdrank, een glaasje wijn of een biertje. Probeer bij thuiskomst meteen weer over te gaan op water. Of kies voor thee of koffie (zonder suiker). Zo leer je jezelf niet aan om thuis ook het vakantiepatroon voort te zetten. Daarnaast helpt het om de behoefte aan zoetigheid te verminderen.

Tip 5: Plan de extraatjes in

Plan de extraatjes in. Zo heb je iets om naar uit te kijken, maar baken je het ook af voor jezelf. Kies datgene waar je écht zin in hebt, dan kan je ervan genieten. Jezelf af en toe het allerlekkerste gunnen maakt het makkelijker om minder lekkere dingen te laten staan. Oftewel: ga bewust kiezen, of/of in plaats van en/en. Vraag je je af of dat wel kan, snoepen als je wilt afvallen? Lees dan de blog die wij eerder over dit onderwerp schreven hier!

Tip 6: Bedenk wat je doel is

Probeer zo concreet mogelijk voor jezelf op te schrijven wat je doel is. Wil je lekkerder in je vel zitten? Meer energie? Een betere conditie? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Schrijf het op en plak het in het zicht! Zo verlies je je doel niet uit het oog.

Tot slot: laat anderen weten dat je graag je gezonde leefstijl weer wilt oppakken. Zij kunnen je dan helpen en een extra stok achter de deur zijn om je gezonde leefstijl vol te houden.

Heel veel succes!

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu