Frietjes van zoete aardappel


Hemelvaartsdag, dat betekent een vrije dag! Dit is natuurlijk een perfect moment om de keuken in te duiken. Vandaag heb ik friet gemaakt van zoete aardappel. Met zoete aardappelen kun je eindeloos variëren, bijvoorbeeld koken, bakken of frituren. Ik heb ervoor gekozen om er frietjes van te maken uit de oven.

Oh en voor de mensen die graag willen weten waarom ik heb gekozen voor zoete aardappel? Variatie is belangrijk in een gezond voedingspatroon. Daarom probeer ik zoveel mogelijk verschillende producten uit. Zoete aardappelen bevatten iets meer vezels en sommige mineralen en vitaminen. Wel moet ik er bij zeggen dat ze ook iets meer calorieën bevatten. Ter vergelijking het onderstaand schema. Je kunt zien dat de verschillen minimaal zijn, behalve de hoeveelheid betacaroteen. Kortom het is geen “superfood” zoals sommige beweren, maar wel een prima alternatief om mee te variëren!

Wil je ze ook zelf maken? Hieronder volgt het recept.

Voor de frietjes heb je 2 grote zoete aardappels nodig:

  • flinke scheut olijfolie
  • grof zeezout
  • (vers) gemalen peper
  • snufje paprika poeder
  • 2 teentjes knoflook

Je maakt de frietjes zo; verwarm de oven voor op 220°, was de zoete aardappelen en snij deze in frieten van gewenste dikte, de schil is lekker en gezond, kun je laten zitten. Hak en mix de overige ingrediënten in een kom, frieten erbij en goed mengen.

Plaats wat bakpapier op een bakplaat en leg de frieten met een beetje ruimte ertussen op. Plaats de bakplaat voor ongeveer 20 à 30 minuten in de oven. Draai ze af en toe om. Ze zijn klaar wanneer ze bruin en knapperig zijn. De hoeveelheid is genoeg voor ongeveer 4-5 personen.

pijl naar blogoverzicht

Menu