Moeilijk motivatie kunnen opbrengen
Herken je dit? Het is januari en je had je voorgenomen om na de feestdagen weer beter op je voeding en beweging te gaan letten. Maar nu het zo ver is, merk je dat de motivatie om in actie te komen ontbreekt… Wat nu?
1. Bepaal waar de meeste winst te halen valt
Sta eens stil bij hoe het nu gaat: waar zit de meeste winst voor jou? Is dat op het gebied van voeding? Of juist op het gebied van beweging? Wat is er nodig om dit weer op de rit te krijgen?
Wil je bijvoorbeeld:
- Je vaste sportmoment weer oppakken?
- Minder snoepen?
- Je vaste structuur van drie gezonde hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes weer oppakken?
- Meer variëren met het avondeten?
Wat is hiervoor nodig?
- Sportschoolabonnement weer activeren
- Minder verleidingen in huis halen
- Weekmenu opstellen
Bepaal een richting waar je op gaat focussen de komende tijd. En doe het stap-voor-stap! We zijn geneigd om vaak van alles in één keer te willen veranderen, maar daardoor verliezen we focus. Gun jezelf de tijd om op één doel per keer te richten.
2. Waarom is het belangrijk voor je?
Sta stil bij de vraag waarom het belangrijk voor je is om met bepaalde gewoontes aan de slag te gaan. Wat zal het je opleveren als je dat doet? Wat zal er anders zijn in jouw leven als je het doel hebt gehaald? Oftewel: wat maakt dat je het écht graag wilt? Als je het niet graag genoeg wilt, is het namelijk gedoemd te mislukken.
Tip: maak een lijstje met voordelen die het jou oplevert als je met dit doel aan de slag gaat. Hang dit op een goed zichtbare plek, bijvoorbeeld op de koelkast!
3. Maak het zo gewoon als tandenpoetsen
Denk jij elke dag na of je dit keer wel of geen zin hebt om je tanden te poetsen? Of doe je het gewoon omdat het een gewoonte is geworden? Waarschijnlijk dat laatste!
Kijk of je jouw nieuwe gewoonte (bijv. het oppakken van meer structuur in je eetpatroon, een vast sportmoment in de week of het maken van een weekmenu voor jezelf) net zo gewoon kunt maken als tandenpoetsen. Zonder jezelf steeds af te vragen of je er tijd voor hebt, zin in hebt, het weer wel meezit etc. Dit doe je ook niet met tandenpoetsen!
Oftewel: ga het gewoon doen! Je zult merken, als je dit 3-4 weken volhoudt, dan wordt het al een gewoonte. Dit bespaart enorm veel energie en moeite omdat je geen tijd kwijt bent met overwegen of je iets wel of niet gaat doen. Je kunt namelijk ook dingen doen zonder zin 😉
4. Bereid je voor op terugval
Stel je hebt jezelf een doel gesteld, maar je merkt na een tijd dat het niet lukt. Je kunt hier natuurlijk ontzettend van gaan balen, maar dat brengt weinig motivatie om wél in actie te komen. Daarnaast geeft het je zelfvertrouwen een knauw. Ga jezelf afvragen: vind je het écht erg dat je het doel niet hebt gehaald? Is het doel zo belangrijk voor je dat je ervoor wil vechten?
Is het antwoord nee? Laat het doel dan gaan en richt je op andere doelen die belangrijker voor je zijn. Dit is geen falen, maar prioriteiten stellen!
Is het antwoord ja? Kijk dan of je het plan om je doel te halen kunt veranderen. Blijkbaar was dit niet passend voor je. Of misschien was het plan wel onrealistisch, waardoor je (onbedoeld) je eigen mislukking in de hand hebt gewerkt.
Bijvoorbeeld: je plan was om 3x per week te gaan sporten, maar in de praktijk lukt het gemiddeld 1 tot maximaal 2x per week. Verlaag je plan dan naar minimaal 1x per week sporten. Als het vaker lukt is het mooi mee genomen. Kies doelen die haalbaar zijn en in jouw leven passen, zodat je het ook volhoudt op de lange termijn!
If the plan doesn’t work, change the plan but never the goal
Merk je dat het ondanks deze tips toch lastig blijft om zelfstandig aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact op!
Tags: motivatie