7 tips om gezond uit eten te gaan


Of je nu al een tijdje bezig bent of je bent pas begonnen aan je nieuwe, gezonde leefstijl. We hebben allemaal waarschijnlijk wel eens die tijd dat onze agenda vol staat met verjaardagen, feestjes en etentjes. Allemaal leuk natuurlijk, maar hoe hou je je dan vast aan je gezonde leefstijl? Wij willen je graag helpen met de juiste keuzes maken en je tips geven om je toch in te houden.

1. Ga niet compenseren

Als eerste is het belangrijk om niet te compenseren. Misschien wil je de lunch overslaan of geen tussendoortjes nemen. Het is goed om een beetje rekening te houden met het etentje, maar eetmomenten overslaan is geen verstandige keuze. Er is namelijk een grote kans dat je met honger aan tafel gaat en dan is de kans veel groter dat je die lekkere frietjes wel opeet. Wat je wel kunt doen is wat lichter eten. Kies bijvoorbeeld voor een salade i.p.v. 2 boterhammen tijdens de lunch. En neem als tussendoortje 1 stuks fruit en geen smoothie waar er 3 in gaan.

2. Maak afspraken met jezelf

Maak vooraf afspraken met jezelf. Wees je ervan bewust dat een voor-, hoofd- en nagerecht samen al snel 1000 calorieën kunnen bevatten. Wellicht niet zo handig om alle drie de gangen te nemen, maak bijvoorbeeld keuzes. Wil je wel een voorafje? Neem dan bijvoorbeeld geen toetje maar een kopje thee of koffie. Wanneer je vooraf met jezelf afspraken maakt is het makkelijker om verleidingen te weer staan. Want… wanneer al het lekkers op tafel staat is afslaan lastig! Ga je uit eten met het idee ‘ik ga bijna nooit uit eten, nu mag ik eten wat ik wil?’ Dit is een gedacht die bijdraagt aan overeten (en overgewicht). Neem rustig de tijd om na te denken wat je echt wil eten en waarom.

3. Een broodje hoort erbij?

Natuurlijk is het echt superlekker om een (wit) broodje vooraf te nemen (of het hele mandje). Realiseer je alleen dat één broodje kruidenboter al 65 kcal bevat. Een hoop nutteloze calorieën omdat het ook nog eens weinig voedingsstoffen bevat. Kies daarom liever voor een licht voorgerecht als een soepje.

4.Vraag de bediening naar de mogelijkheden

Ook kun je de bediening vragen naar verschillende mogelijkheden. Zo kun je vragen of de saus apart kan worden geserveerd zodat je zelf de hoeveelheid kan bepalen. Ook kun je vragen om extra groente  en of ze rijst serveren i.p.v. patat. Meestal kunnen ze wel iets voor je doen. Klant is tenslotte koning!

5.Check de menukaart

Wil je echt goed voorbereid de deur uit gaan? Check dan thuis alvast de menukaart. Veel restaurants hebben de menukaart op hun website staan. Zo kun je vast bepalen wat je lekker vind, maar vooral wat ook welke keuzes je kunt maken!

6. Wijn is fijn!

Een glas alcohol is heerlijk, alleen het bevat natuurlijk ook kcal. Helemaal niet erg, maar bedenk vooraf hoeveel je er wilt gaan drinken. Een tip is om bij de wijn een glas water te bestellen en na ieder glas wijn te wachten met een nieuwe.
En is dan een glas sap of frisdrank beter? Nee, ook daarin zitten een heleboel (fruit)suikers. Leer jezelf aan om geen frisdranken of sap te bestellen. Kies voor thee, koffie, spa rood/blauw eventueel met een citroentje. Scheelt per glas zo’n 100 kcal!

7.Geniet!

Het is belangrijk om te genieten van je eten. Eet niet te snel en eet vooral heel bewust. Onthoud dat het 20 minuten duurt voordat er een seintje wordt gestuurd naar de hersenen dat je vol zit. Langzaam eten word dus beloond!

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu