Snoepen en afvallen, dat gaat toch niet samen?!


Voor veel mensen is het een bekend struikelblok: een bepaalde periode lukt het goed om een opgesteld dagschema of voedingsadvies te volgen, maar op gegeven moment komt de klad erin. Oude gewoontes zoals tussendoor snoepen steken de kop op. Zeker nu de Sint net uit het land is en Kerst nog moet beginnen. Wat nu?

Helaas is er een grote groep die dan de handdoek in de ring gooit. Want snoepen en afvallen, dat gaat toch niet samen?!

Wat als je het eens anders gaat bekijken. Wat als er wel ruimte komt voor af en toe snoepen, maar bewust snoepen, waardoor je er veel meer van geniet, je gezonde leefstijl beter vol kunt houden én zo ook kunt afvallen? Hoe zou dit zijn? Een stuk fijner toch? In deze blogs geef ik je tips en adviezen hoe je dit kunt doen.

Bewust snoepen, hoe doe je dat?

Ga eens stilstaan bij onderstaande vragen:

Vraag 1: Kies voor kwaliteit, wat vind ik eigenlijk het allerlekkerste?

Iedereen herkent het wel, op gegeven moment wordt snoepen een gewoonte. Simpelweg omdat er van alles in huis is of omdat je meerdere keren langs de snoeppot op je werk loopt.

Maar sta eens stil bij wat je dan eet, is dat ook iets wat je het allerlekkerste vindt? Of zijn er andere dingen die je véél lekkerder vindt en eet je het alleen omdat het er is? Wat vind ik eigenlijk het allerlekkerste om te snoepen? Maak eventueel een lijstje met opties!

Vraag 2: Wanneer kan ik het meest genieten van het allerlekkerste?

Als je hebt vastgesteld welke producten je het allerlekkerste vindt, wat zijn dan de momenten waarop je daar het meest van kunt genieten?

Er zijn waarschijnlijk genoeg momenten dat je geen behoefte hebt aan snoep en prima zonder kunt. Daarentegen zijn er ook momenten waarop je er juist erg van kunt genieten. Is dat als je alleen bent of juist samen met anderen? Is dat een bepaald deel van de dag (ochtend, middag of avond)? Is dat in het weekend of doordeweeks? Onderzoek die momenten eens.

Vraag 3: Wat vind ik acceptabel?

Je bent het vast met me eens dat met jezelf afspreken dat je nooit meer gaat snoepen niet realistisch is. En dat elke dag (onbewust) snoepen je waarschijnlijk niet verder brengt met je doel om af te vallen. Een vraag die je beter kunt stellen: wat vind ik acceptabel als het op snoepen aankomt (hoe vaak, hoeveel etc.) als ik in mijn achterhoofd houd dat ik ook wil afvallen?

Bijvoorbeeld: ik vind het acceptabel om op de dagen dat ik niet werk een stukje (kwalitatief goede!) chocolade bij de koffie of thee te kunnen nemen (omdat ik dit het allerlekkerste vind en er het meeste van geniet op een vrije dag, zie vraag 1-2). Ik vind het niet acceptabel als dit een hele reep wordt of elke dag gebeurt 😉

Maar…  denk jij nu:

Hoe kan ik mij aan mijn afgesproken portiegrootte houden? Bij mij gaat het in één keer op hoor!

Het antwoord:

Eet met aandacht en wees eerlijk naar jezelf!

Stel je hebt bovenstaande vragen doorlopen en spreekt met jezelf af: morgen als ik vrij ben neem ik bij de thee een stukje écht lekkere chocolade. Je kijkt er al helemaal naar uit! Op het moment dat het zo ver is neem je een hap, maar dan merk je stiekem de gedachte op:  dit is toch niet zo lekker als gedacht… Wees dan eerlijk naar jezelf!

Proef goed wat je eet, met volle aandacht (bij voorkeur zonder afleiding!). Kauw rustig, proef de smaak en stel jezelf de vraag:

  • Vind ik dit nu op dit moment écht het allerlekkerste of valt het ergens tegen?
  • Kan ik dit product op dit moment een 8 of hoger (op een schaal van 1 tot 10) geven?

Ja? Eet het dan lekker op en geniet ervan!

Nee? Berg het weer op en bewaar voor een ander moment dat je er meer van gaat genieten.

Eigenlijk net als een kind! Die eet ook niet door als hij/zij het niet meer lekker vindt.

Ga eens oefenen met bovenstaande vragen en onderzoek wat dit doet met jouw snoepgedrag. Merk je dat het toch moeilijk blijft om je snoepgedrag onder controle te krijgen en wil je graag meer begeleiding? Neem dan contact met ons op!

Tags:

pijl naar blogoverzicht

Menu