6 tips om kerstkilo’s te voorkomen


6 tips om kerstkilo’s te voorkomen

Het is zover, de sinterklaasperiode is voorbij en voor sommigen staat de vakantie (bijna) voor de deur. Het gezegde luidt ; je komt niet aan tussen kerst en oud & nieuw maar tussen oud & nieuw en kerst. Om ervoor te zorgen dat jullie op een goede manier de kerst doorkomen hebben wij een zestal tips voor jullie!

Wat ga jij met de restjes doen?

Je kunt de restjes natuurlijk opeten, maar wordt je daar echt gelukkig van? Vaak krijg je hier achteraf een schuldgevoel over. Wat je met de restjes kunt doen;

  • Invriezen
  • Weggeven
  • Bewaren ( kerstkoekjes zijn vaak langer houdbaar dan alleen in december ;))
  • Meenemen, ga je nog ergens op visite? Neem bijvoorbeeld de overgebleven kerststol mee. Beter dat je nog één plakje neemt, dan de rest van de vakantie iedere dag één plak.
  • Weggooien

En dan denk je nu? Weggooien? Voedselverspilling? En ja, wij zijn echt tegen voedselverspilling. Maar soms is het echt beter om dingen weg te gooien wanneer de eerste vier opties niet mogelijk zijn. Dit is dan meteen een les voor jezelf. Want voedselverspilling begint op het moment dat je teveel koopt. Of je het nou opeet of weggooit.  Het zijn calorieën, eiwitten en koolhydraten die je op dit moment niet nodig hebt!

Maak daarom voor de komende kerstdagen een lijstje met wat je echt nodig hebt en laat je niet verleiden om meer te kopen! Zo houd je ook weinig tot niets over en hoef je je niet achteraf schuldig te voelen. Houd ook rekening met dingen die je nog gaat krijgen, zoals een kerstpakket met eten of kerstkransjes die je ieder jaar van je (schoon)moeder krijgt.  Zo voorkom je dat je in eens 6 pakken met kerstkransjes in huis hebt.

Wees ook niet bang dat er te weinig is. Als iedereen wat meeneemt, halveer dan gerust de porties of de hoeveelheid die je normaal maakt. Zo kan iedereen er toch van genieten zonder teveel restjes!

Maak een lijstje met wat je gaat eten op “normale” dagen

Op deze manier heb je een goede leidraad welke je door de dagen heen kan helpen. Bouw er ook bewust momenten in dat je wel iets lekkers mag. Het gaat er niet om dat je het perfect doet, maar dat je je balans vind op normale dagen.

Drink voornamelijk thee, koffie en water

Wellicht drink je tijdens kerst meer sap, alcohol of frisdrank.  Probeer dit om op de andere dagen niet te doen. Dit versterkt alleen maar je trek naar zoet. Probeer daarom om zoveel mogelijk de zoete drankjes te vermijden!

Zorg dat je gezonde snacks meeneemt als je een dagje weg gaat!

Om niet in de verleiding te komen voor al het lekkers, kun je beter gezonde snacks/lunch meenemen.  Saai? Nee hoor! Een volkoren bol met zalm en rucola vind ik net zo smakelijk. Kies vooral voor dingen die gezond zijn, maar waar je dan ook op dat moment echt zin in hebt.

Praat met je partner, kinderen en vrienden over het eten.

Door uit te leggen dat je op zoek bent naar de balans en daarom niet alles meedoet creëer je meer begrip. Zo kunnen ze je ook steunen.  Voor de kinderen is het ook duidelijk wanneer je vertelt dat de kerstvakantie niet alleen maar in teken staat van eten!

Beweeg!!

Dit geeft echt een positieve boost om weer gezond bezig te gaan. Doe wat je echt leuk vind, maar ga!!!

En…. laat je niet leiden door de je eigen gedachten. Het heeft wel degelijk effect als je op “normale” dagen de draad weer oppakt. Het gaat je een stuk fitter en energieker maken en bovenal een stuk minder schuldig!

Geniet van deze dagen!

Liefs,
Marjolijn, Marjon & Ichelle

 

Tags: , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu