Gezonde leefstijl en zomervakantie: help?!


Het is zomervakantie, een heerlijke tijd van het jaar! Echter merken wij dat de spanning voor veel mensen aan het toenemen is. Je bent nu net zo lekker bezig met je gezonde leefstijl, hoe moet dat als je binnenkort een paar weken vakantie hebt of zelfs naar het buitenland gaat? Geen zorgen, in deze blog vind je onze tips hoe je ontspannen de vakantieperiode in kunt!

Tip 1: Houd je normale ritme aan

Houd je normale eetritme zo veel mogelijk aan op vakantie. Ben je gewend om zes keer per dag te eten, sla dan niet opeens je tussendoortjes over. Liever drie keer per dag een grote maaltijd? Blijf dit doen tijdens je vakantie en ga geen maaltijden (zoals het ontbijt of de lunch) overslaan. Zo voorkom je ‘lekkere trek’ later op de dag.

Tip 2:  Start de dag met een gezond ontbijt

Begin de dag met een voedzaam ontbijt waar je komende uren op vooruit kunt. Zo heb je de eerste nuttige voedingsstoffen alvast binnen. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje kwark/yoghurt met fruit en muesli, volkoren brood met groenteomelet of, als je zelf het ontbijt kunt maken, zelfgemaakte banaan-ei-pannenkoekjes (één banaan prakken en mixen met twee eieren, kort opbakken in de pan en genieten maar!).

Toch een keer zin in een croissantje of ander luxe broodje? Dat kan natuurlijk echt wel eens, maar kies bewust. Maak afspraken met jezelf welke dagen je het waard vindt om luxer te ontbijten en op welke momenten dit niet nodig is.

Tip 3: Genoeg drinken

Met warm weer is het belangrijk om genoeg te drinken. Niet alleen omdat je meer vocht verliest, maar ook omdat dorst kan aanvoelen als trek. Goede opties zijn water, spa blauw, spa rood of met mate light/zero frisdranken ter afwisseling.

Let op met alcohol: dit is natuurlijk heerlijk op een terras in de zon, maar tikt ook snel aan qua calorieën. Wissel alcohol af met water of andere calorievrije dranken om zo goed gehydrateerd te blijven.

Tip 4: Beweging

Kom lekker in beweging nu je vrij bent! Ga te voet de omgeving verkennen, huur fietsen om erop uit te trekken of neem deel aan watersporten. Te warm om overdag iets te doen? Zorg dan dat je ’s ochtends vroeg of ‘s avonds laat in beweging komt. Heerlijke manier om je dag te beginnen of af te sluiten.

Tip 5: Plan actieve activiteiten

Vakantie draait niet alleen om eten. Zoek naar andere activiteiten die je plezier en ontspanning bieden zonder de focus op eten. Denk aan yogalessen, het verkennen van lokale markten, sightseeing of musea bezoeken.

Tip 6: Balans

Het gaat natuurlijk om de balans, ga jezelf niet alles ontzeggen op vakantie. Gun jezelf wat extra’s. Sta stil bij wat je écht lekker vindt en wat opties zijn waar je minder van geniet. Kies voor het allerlekkerste! Vraag je vervolgens af wat je acceptabel vindt. Elke dag een ijsje voelt misschien niet acceptabel, maar twee tot drie keer in de week wel. Kies dan voor de middenweg. Zo ontstaat er geen frustratie dat je niks mag, maar blijf je wel bewust kiezen.

Tip 7: Speciale gelegenheden

De zomervakantie staat bekend om vaker uiteten gaan en barbecues. Tips nodig hoe hiermee om te gaan? Lees dan de blogs die wij hier eerder over hebben geschreven hier en hier.

Tot slot: geniet!

Een hele fijne zomer gewenst!

Tags: ,

pijl naar blogoverzicht

Menu