En weer een kilo erbij


Een struggle die we vast allemaal wel kennen. Na een keertje uit eten meteen 1-2 kg zwaarder zijn terwijl het afvallen tergend langzaam gaat. Hoe kan dit en klopt dit eigenlijk wel?

Voorbeeld:

 

Je bent al een maand goed bezig en in totaal 2 kg afgevallen.  Je gaat geen dagje weg en daarna lekker uit eten. De volgende dag weeg je jezelf en de stand? +  2 kg. Nettostand: 0 kg afgevallen.  Je schrikt je rot en gefrustreerd, gedeprimeerd en met een kelderende motivatie stap je van de weegschaal af. Het huilen staat je nader dan het lachen, want heb je nou echt na een maand goed je best doen dan helemaal 0 resultaat? Wij kunnen ons voorstellen dat je van de weegschaal afstapt en er zelfs over nadenkt om dan maar helemaal te stoppen.

 

Maar kun je eigenlijk zoveel aankomen na 1 cheatday?

 

Om 1 kg vet aan te komen moet je circa 7000 kcal meer moeten eten dan je eigenlijk nodig hebt. ( natuurlijk is dit gemiddeld en kan het zijn dat je helaas van minder aankomt of juist nog veeeel meer moet eten om aan te komen. Feit is wel dat wanneer je normaal circa 2000 kcal eet je eigenlijk nu 9000 kcal moet eten om aan te komen.

 

Hoeveel kcal krijg je binnen wanneer je uit eten gaat?

 

Als voorbeeld hebben we de Italiaan genomen
+4 stukjes stokbrood met kruidenboter:  255 calorieën
+ Een pizza; 1500 calorieën
+ Tiramisu; 220 calorieën
+ 2 glazen wijn of bier; 215 calorieën
+ 1 glas frisdrank; 100 calorieën
Totaal: 2295 calorieen

Zo zie je dat je met een keertje uit eten nog helemaal niet aan die 7000 kcal zit.

 

Wat gebeurd er dan?

 

dit heeft twee redenen.

  1. de extra voeding zit nog in je lichaam. Even flink na de wc en dat deel is dan weer weg.
  2. Cheat maaltijden bevatten vaak meer koolhydraten en/of zout. Hierdoor vergroot je de glycogeenvoorraad in je spieren en je lichaam houd meer vocht vast. Dat weegt!

Zo zie je vaak dat na een dag (of twee, drie) je gewicht gewoon weer naar het “oude” gewicht toe gaat.

 

Onze tips?

 

  • Weeg jezelf niet meer na een minder goede dag en weeg je zelf uberhaupt minder vaak. Gewicht schommelt en dat is niet altijd leuk om te zien. Ook kunnen jouw keuzes van die dag worden beïnvloed door de weegschaal en dat is echt zonde! Gewicht zegt namelijk niet alles en het is zonde om hier van gedeprimeerd te raken.
  • Heb je toch jezelf gewogen? Raak dan niet in paniek. Hierboven hebben we uitgelegd waardoor het kan komen.
  • Heb je spijt van keuzes die je hebt gemaakt? Je kan er nu niets meer aan doen, focus je op de komende periode en kijk goed waarom je die keuzes zo hebt gemaakt.

pijl naar blogoverzicht

Menu