Magere of volle kwark? Wat kies jij?


 

Kwark is een populair product en ontzettend voedzaam. Voornamelijk door het hoge gehalte aan eiwitten. De laatste tijd is er echter veel discussie, moeten we kiezen voor volle of juist de magere kwark?

 

Om te beginnen…

Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt er een stremsel toegevoegd om de melk te laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een dik vloeibaar, friszuur en romig product overblijft. Dit product wordt kwark genoemd en is direct eetbaar. Soms wordt er nog extra melkpoeder toegevoegd. Kwark bevat door dit proces meer eiwit dan bijvoorbeeld melk of yoghurt. (Bron: Friesland Campina Institute)

Het verschil tussen volle en magere kwark

Interessant is het om te weten dat de basis van kwark bij zowel magere als volle kwark hetzelfde is. Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt. Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.

Vergelijking

Campina Milde magere & volle kwark Per 100 gram

Energie (kcal) Vetten Verzadigd Vet Koolhydraten Eiwitten
Magere kwark 65 kcal 0,1 gram 0,0 gram 2,8 gram 10,3 gram
Volle kwark 122 kcal 8,8 gram 5,6 gram 2,7 gram 8,2 gram

 

AH Franse magere & volle kwark

Energie (kcal) Vetten Verzadigd Vet Koolhydraten Eiwitten
Magere kwark 53 kcal 0,2 gram 0,2 gram 4,5 gram 8,5 gram
Volle kwark 110 kcal 8 gram 5,5 gram 5 gram 5,5 gram

 

Jumbo Franse magere & volle kwark

Energie (kcal) Vetten Verzadigd Vet Koolhydraten Eiwitten
Magere kwark 59 kcal 0,5 gram 0,2 gram 4,4 gram 9 gram
Volle kwark 127 kcal 8,6 gram 5,9 gram 4 gram 7,6 gram

 

Zoals je ziet zit er tussen de verschillende kwarksoorten nog een heleboel verschil!

Wat kies jij?

Uit de laatste onderzoeken is gebleken dat het vet uit zuivel geen invloed heeft op het cholesterolgehalte. Toch is het belangrijk om je te realiseren wat voor doelen je hebt. Eet je koolhydraatbeperkt of wil je aankomen? Dan adviseren wij veelal de volle kwark. Wil je juist afvallen? Dan hangt het af van de rest van je voedingspatroon. Zoals we wel vaker zeggen zijn er geen goede of slechte producten, balans is het allerbelangrijkste!

 

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu