Strijd over chocolade paashazen? Oefen met verduren!


Je hebt ze vast al weer zien liggen. De gekleurde paaseieren, paashaasjes. De koekjes met geel en witte room. Zo gezellig en vrolijk, al die kleuren.

Natuurlijk liggen er tegenwoordig het hele jaar rond wel verleidingen in de winkel. Maar de chocola vermomt als paashaasjes en de koekjes met room triggeren toch iets meer. Wanneer je je hebt voorgenomen om wat af te vallen kan er op zo’n moment een flinke discussie opkomen in je hoofd:

‘Het ziet er zo lekker uit.’

‘Eigenlijk heb ik het wel verdiend.’

‘Nee niet doen! Je was zo goed bezig!’

‘Ik neem ze mee, voor de visite.’

‘Ach het kan wel, dan neem ik er eentje.’

En hier zijn we goed in hè? Een hele discussie voeren, een strijd aangaan met onszelf op zo’n moment. Mensen die een keer gelijnd hebben herkennen dit meteen.

Als je zo’n discussie in je hoofd herkent, weet je ook dat je dan meestal nog onrustiger wordt. De discussie laait op. En dan gooien we uiteindelijk aan het eind van de winkelsessie toch maar zo’n paashaas in onze kar. Want die krengen staan er bij de kassa nog een keer! De discussie is dan voorbij, je hebt je keuze gemaakt. Misschien voel je dan zelfs al een beetje opluchting.  

Maar daarna, heb je thuis de paashaas opgegeten, dan komt er het schuldgevoel. Je baalt weer van wat je gedaan hebt.

En met het schuldgevoel is de vicieuze cirkel compleet. Wanneer je dit herkent, dan herken je ook dat deze vicieuze cirkel regelmatig terugkomt. Zo werkt het namelijk met dit soort patronen. Ze blijven opkomen, je kan ze niet uitwissen. Maar is er dan geen hoop op een gezonder eetpatroon? Jawel!  Je kan namelijk wel controle krijgen over je gedrag. Je kan in de winkel de paashazen voorbij lopen. Jij kan dat ook. Oefening baart kunst.

In onze praktijk werken wij met verschillende oefeningen om eetgewoonten te veranderen. Of je nu de vicieuze cirkel wilt doorbreken, wilt stoppen met eetbuien of andere eetgewoontes waar je van baalt: deze oefening komt altijd van pas.

OEFENING Wanneer je de neiging hebt om iets te gaan snaaien (dus niet omdat je maaghonger hebt, maar ‘lekkere trek’) ga je deze neiging 5 minuten Verduren. Dit betekent dat je op zo’n moment de aandacht verplaatst van je denken naar je gevoel. Je kan eerst beginnen om dit thuis te oefenen. Een timer zetten kan handig zijn. Bij drang om te gaan snaaien, kies je er voor om niet naar de kast te lopen, maar te blijven zitten. Of wanneer je staat, te gaan zitten. En wanneer je zit, verplaats je je aandacht naar je lichaam, je gevoel.

Bij mij werkte het in het begin goed om dan op mijn ademhaling te letten. Of bijvoorbeeld te voelen hoe je voeten op de grond staan. Hoe je voetzolen de grond raken.  En blijf maar eens 5 minuten zo zitten. Even je ogen dicht doen helpt vaak ook.

Wat kan er gebeuren: het onbewuste gevoel wat het eten uitlokt, komt naar boven. Moeheid? Stress? Irritatie? Sta er eens goed bij stil. Voel je de onrust in je lijf? Wijs het maar eens aan. En sta op zo’n moment eens stil bij waar je écht behoefte aan hebt. Want de oplossing is dan meestal niet die paashaas.

Tip: zelf heb ik veel gehad aan korte meditaties, bijvoorbeeld 3 minuten ademruimte. YouTube bevat allerlei van dit soort korte geluidsopnames waarmee je kan oefenen.  

Moet je altijd enkele minuten verduren? Nee, veel van onze cliënten ervaren dat ze steeds sneller bij hun gevoel komen. En stilstaan bij je gevoel helpt  om een keuze te maken waar je achteraf blij van wordt. Door dit veel te oefenen wordt verduren iets wat je altijd kan doen. Ook in de winkel, wanneer je voor het rek met paashazen staat.

Ik wens je veel succes met deze oefening. Geloof mij, gewoon doen 

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu