Zijn vegetarische vleeswaren gezond?


 

Het wordt al een aantal jaren verkondigd: we kunnen beter minder vlees eten en meer vegetarisch. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Supermarkten spelen hier op in door steeds meer vegetarische vleeswaren aan te bieden. Maar de vraag is: zijn die vegetarische vleeswaren altijd gezonder dan normale vleeswaren? Lees snel verder als je benieuwd bent!

 

Waar vegetarische vleeswaren goed op scoren

 

Laten we met het positieve beginnen: over het algemeen bevatten vegetarisch vleeswaren minder verzadigd vet dan normale vleeswaren. Verzadigd vet is het soort vet wat ons cholesterol verhoogt. Hier willen we het liefst niet te veel van binnenkrijgen. Een boterham met vleeswaren vervangen door vegetarische vleeswaren is in dat opzicht geen slecht idee.

 

Waar vegetarische vleeswaren niet goed op scoren

 

Helaas is het echter niet zo rooskleurig dat alles beter is als je kiest voor vegetarische vleeswaren. Allereerst doordat aan vegetarische vleeswaren niet altijd ijzer en/of vitamine B12 wordt toegevoegd. IJzer en vitamine B12 komen van nature voor in vlees. IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in ons bloed. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het is daarom belangrijk om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, ook als je geen vlees eet. Lang niet alle vegetarische vleeswaren bevatten dit, waardoor het vaak geen volwaardige vleesvervanger is.

Daarnaast wordt aan vegetarische vleeswaren veel zout toegevoegd voor de smaak. Bij normale vleeswaren is dit ook het geval. Gemiddeld bevatten beide soorten zo’n 2 gram zout per 100 gram product. Als je bedenkt dat we minder dan 6 gram zout per dag moeten binnenkrijgen, dan is dit enorm veel! Niet echt gezond te noemen helaas.

Tot slot zijn er vegetarische vleeswaren die onvoldoende eiwit bevatten. Bijvoorbeeld de Vegan grillworst van de Albert Heijn.

Als je naar de ingrediënten kijkt, staat er dat dit product voor 68% uit water en 14% uit zonnebloemolie bestaat. Je betaalt dus voor een plakje water met olie! Hierdoor bevat dit product ontzettend weinig eiwitten. Eiwitten zijn bouwstoffen voor ons lichaam, die we dagelijks nodig hebben om onze spiermassa op peil te houden. Je hebt het idee dat je een goede vleesvervanger gebruikt, maar eigenlijk mis je met dit product één van de belangrijkste bestanddelen van vlees: de eiwitten. Geen volwaardige vervanger dus.

 

Wat is dan wel gezond vegetarisch broodbeleg?

 

 

Nu is het niet zo dat al het vegetarisch broodbeleg niet goed is, maar in het algemeen kunnen we stellen dat kant-en-klare vegetarische vleeswaren uit de supermarkt vaak te veel zout bevatten en onvoldoende eiwit, ijzer en/of vitamine B12.

Wat zijn dan wel goede vegetarische belegsoorten? Hieronder hebben we een rijtje gemaakt van minder bewerkte soorten, die een stuk gezonder zijn.

Met vitamine B12, ijzer en voldoende eiwit:

  • Gekookt ei, omelet met groentes of roerei

Zonder ijzer, maar wel vitamine B12 en voldoende eiwit:

  • Hüttenkäse met peper of verse peterselie. Ook lekker met plakjes fruit!
  • Mozzarella met plakjes tomaat en verse basilicum

Zonder vitamine B12, maar wel ijzer en voldoende eiwit:

  • Notenpasta’s of pindakaas op basis van 100% noten
  • Zelfgemaakte hummus of andere bonenspread zonder zout

Zoals je ziet zijn er maar weinig belegsoorten die vitamine B12, ijzer én voldoende eiwit bevatten. Het is daarom goed om te blijven variëren, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Benieuwd hoe je zelf lekkere hummus maakt? Hieronder vind je een recept:

BASISRECEPT HUMMUS

(voor ongeveer 6 boterhammen)

+ 130 g gare kikkererwten (eventueel uit blik)

+ ½ el tahin

+ 1 teentje knoflook

+ 1 ½ el citroensap

+ 1 tl komijnpoeder

+ 1 ½ el olijfolie

Pureer alle ingrediënten en breng op smaak met cayenne- of zwarte peper. De hummus is in de koelkast ongeveer vijf dagen houdbaar.

VARIATIETIPS:

  • voeg 150 g gekookte of geroosterde pompoen en 1 theelepel gedroogde rozemarijn toe voor pompoenhummus
  • Voeg 100 g gekookte of geroosterde bieten en 1 theelepel verse tijm toe voor bietenhummus
  • Voeg ½ theelepel harissa (of naar smaak) toe voor pittige harissahummus

 

Conclusie

 

Uit het bovenstaande blijkt dat het meeste kant-en-klare vegetarische vleeswaren uit de supermarkt minder verzadigd vet bevatten dan normale vleeswaren, maar helaas wel veel zout en vaak niet voldoende eiwit, ijzer en/of vitamine B12. Dit maakt dat het vaak geen volwaardige vleesvervangers zijn en ze niet bijdragen aan de gezondheid. Wil je echt een gezondere keuze maken, kies dan voor vegetarisch beleg dichtbij de natuur en zonder allerlei toevoegingen. Varieer tussen deze soorten om te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu