December staat voor de deur…


Chocoladeletters, pepernoten, kerstkransjes, de winkels liggen er vol mee. Voor veel mensen is december niet alleen een maand van gezellig samenzijn, maar ook een maand van spanning rondom hun gewicht. Zonde! Wil je het dit jaar anders doen en weten hoe je de feestdagen zonder te veel stress doorkomt? Lees dan snel verder.

Allereerst, het is vast een bekende uitspraak, maar we willen het toch nog even gezegd hebben:

Je komt niet aan tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst.

Het gaat niet om specifiek die vier feestdagen in december (1,1% van het jaar, met sinterklaas meegerekend), maar het gaat om alle dagen daaromheen! (98,9% van het jaar). Dus focus je niet te veel op de feestdagen zelf, maar let vooral op wat je doet tijdens de normale dagen daaromheen.

Tips om de feestdagen relaxed door te komen

1. Haal niet te vroeg lekkers in huis

De pepernoten liggen al vanaf september in de winkel. Maak het jezelf makkelijk en haal dit soort lekkernijen pas vlak voor de feestdagen in huis. Want we weten allemaal dat het anders toch ruim voordat de feestdagen beginnen al op gaat 😉 Daarnaast: een kiloverpakking of een 250 gram verpakking gaan allebei op, dus kies liever voor de kleinere variant als je het lastig vindt om te doseren.

2. Blijf bewegen

In alle sportscholen is het goed te zien welke tijd van het jaar het is: rond december wordt het opeens erg rustig. Blijf juist in beweging! Dit kan in de vorm van sport, maar je kunt het bij drukte ook vervangen door een andere vorm van beweging (wandelen/fietsen). Alle beweging telt mee.

3. Wees niet te streng voor jezelf

Het kan gebeuren dat je tijdens een feestdag toch meer eet dan je van plan was. Ga jezelf hier niet voor straffen! Schuldgevoel is geen goede motivator om de draad weer op te pakken, maar maakt juist de kans op het ‘het-maakt-nu-toch-niet-meer-uit-dus-ik-kan-net-zo-goed-dooreten’-effect groter. Stap niet in deze valkuil en pak, ook na een misstap, meteen de draad weer op (niet pas morgen/maandag/1 januari). Want: vallen is niet erg, blijven liggen is zonde!

4. Bewust kiezen

Ga jezelf geen voedingsmiddelen verbieden: er is niks wat je niet mag, maar kies bewust wat en wanneer je het neemt. Het is jouw eigen keuze om het niet elke dag te doen. Zorg dat je jouw genietmomenten bewust inplant. Meer info hoe je dit kunt aanpakken? Lees dan hier.

5. Kerst- of Nieuwjaarsborrel

Kerst- of Nieuwjaarsborrel op de planning? Maak van tevoren een plan hoe je dit wilt aanpakken. Een strategie is bijvoorbeeld om pas later op de avond te beginnen met het drinken van alcohol. Start de avond met spa rood, Rivella of light/zero frisdrank. Scheelt calorieën! Andere tip: zorg dat je voor de borrel nog iets gegeten hebt zodat je niet uit trek (te veel) gaat eten. Ook pas later op de avond aan de hapjes beginnen kan een strategie zijn die helpt om je energie-inname te beperken. Nee zeggen als je nog niks hebt gehad is nu eenmaal makkelijker dan wanneer je al iets geproefd hebt.

6. Lekkernijen op het werk

Zijn er vanwege de feestdagen meer lekkernijen op het werk en staat de pot met pepernoten/kerstkransjes op jullie bureau? Haal deze uit het zicht! Als je het ziet, word je eraan herinnerd dat het er überhaupt is. Staat het niet in het zicht, dan kom je waarschijnlijk veel minder vaak op het idee om ‘even tussendoor’ wat te nemen (en eerlijk: geniet je er dan ook echt 100% van?).

Tot slot: geniet van deze maand en maak je niet te druk om de feestdagen zelf, maar kijk naar het grotere plaatje.

Happy Holidays!

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu