thee en cafeïne


Wat is het leuk om jullie reacties te lezen op facebook! Vooral de reacties over welke thee nou wel en niet cafeïne bevatten was een hot item. Ik ga het jullie uitleggen hoe het precies zit.

In totaal zijn er maar liefst 5 soorten eetbare planten waar cafeïne inzit. De koffiestruik, de cacaoboom, de kolaboom, de Guaranaplant en natuurlijk de theestruik!

Thee en cafeïne

Alle soorten thee gemaakt van de theestruik bevatten cafeïne. Zwarte thee, maar ook groene en witte thee! Het verschil? Bij zwarte thee zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist en bij groene thee zijn de blaadjes ongefermenteerd! Witte thee is vergelijkbaar met groene thee, maar wordt gemaakt van jonge blaadjes en knopjes die weinig kleur hebben.

Er zit dus cafeïne in thee. Hoeveel cafeïne erin zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet, maar ook de grootte van de kop of thee. Zowel zwarte als groene thee bevatten nagenoeg dezelfde hoeveelheid cafeïne.

En kruidenthee dan?

Kruidenthee is officieel geen thee. Kruidenthee wordt namelijk gemaakt van andere planten dan de thee struik. Er zit dus geen cafeïne in! Rooibos (daar heb je hem), lindebloesem, kamille, zoethout en venkel zijn bekende soorten. Thee is geen wettelijk beschermde term, waardoor thee echt van alles kan zijn. Goed de etiketten lezen dus!

Het advies

Theebladeren bevatten stofjes die polyfenolen heten. Poly – wat? Even in het kort: voor de plant zijn dit nuttige stoffen om nuttige insecten mee te lokken, schadelijke insecten mee te verjagen, bacteriën te doden en om de bladeren te beschermen tegen zonnebrand. Hartstikke nuttig dus voor de plant, maar ook voor ons! Deze polyfenolen zijn namelijk antioxidanten. Er zijn aanwijzingen dat het drinken van 3 koppen groene  thee of 5 koppen zwarte thee helpt om de bloeddruk te verlagen en hiermee het risico op hartinfarcten en beroertes enigszins verlaagd. Groene thee bevat meer polyfenolen, waardoor je er minder van hoeft te drinken.

Thee en fluoride

Daarnaast bevat thee van natura fluoride. Dus wanneer je thee drink zonder suiker, kan het helpen tegen tandbederf! Pas wel op met vruchtenthee, vruchtenthee kan erg zuur zijn. Je proeft dat niet, maar deze thee kan wel je tandglazuur (net zo snel als cola) afbreken. Kies dus liever voor thee zonder fruit.

Conclusie

Drink dus gerust thee, maar ook met mate. Ben je een echte theeleut? Stap dan gedurende de dag over op kruidenthee (zonder fruitsmaak). Zit je zeker weten goed!

In welke thee zit nou cafeïne en in welke thee nou niet?

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu