Voedingsvraag: is koffie gezond?


Het is misschien wel één van de meest gedronken dranken ter wereld: koffie. Maar hoe gezond is koffie nu eigenlijk? En maakt het nog uit of je een cappuccino kiest of je koffie gewoon zwart drinkt? In deze blog zullen wij antwoord geven op deze vragen!

 

Vocht en cafeïne

 

Koffie is een product dat vocht levert aan je lichaam. Dagelijks heb je 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Wat dat betreft is koffie dus zeker gezond!

 

Echter bevat koffie ook cafeïne. Dit is een oppeppende stof voor het lichaam. Cafeïne kan zowel gunstige als ongunstige effecten hebben. In kleine hoeveelheid (bijvoorbeeld bij 2 kopjes koffie) maakt het alerter en kan het ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren. Bij grotere hoeveelheden kan het juist leiden tot slaapproblemen, rusteloosheid en hoofdpijn. Meestal treden deze effecten op na het drinken van 4 kopjes koffie of meer. Het advies is daarom om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken (met uitzondering van kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven).

 

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun cafeïne-inname, waardoor er tegenwoordig ook cafeïnevrije koffiesoorten beschikbaar zijn. Maar let op: deze soorten zijn niet volledig cafeïnevrij. Ze bevatten gemiddeld nog 2 tot 4 mg cafeïne. Een normale kop zwarte koffie bevat 85 mg cafeïne. Het is dus wel een stuk minder. Zeker als je slaapproblemen ervaart kan het zinvol zijn om ’s avonds alleen nog cafeïnevrije koffie te drinken.

 

Cafestol

 

Hoe gezond koffie is hangt ook af van de manier waarop de koffie gezet is. Hoe beter de koffie gefilterd wordt, hoe gezonder de koffie is. Koffie bevat namelijk van nature een vetachtige stof: cafestol. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof het slechte cholesterol in het lichaam verhoogt. Dat willen we natuurlijk liever niet! Bij filterkoffie blijft deze stof achter in het filter. Filterkoffie is daardoor een stuk gezondere keuze.

  • De beste keuzes zijn: koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, oploskoffie en koffie gezet met een percolator of mokapot.
  • Redelijk goede keuze: espresso en koffie van cups. Deze soorten bevatten meer cafestol, dus neem hier maximaal 2 tot 3 kopjes per dag van.
  • Kies liever niet voor: koffie gezet met een cafetière of kookkoffie: dit bevat het meeste cafestol.

 

 

Koffiesoorten en de verschillen

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende koffiesoorten, de één soms nog exotischer dan de ander. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met per koffiesoort de hoeveelheid calorieën, vet en suiker. Zo is goed te zien hoe de koffiesoorten onderling van elkaar verschillen:

Wat opvalt is dat de volgende koffiesoorten relatief veel calorieën, vet en/of suiker per kopje leveren:

  • Koffie van oplospoeder met creamer
  • Cappuccino uit de automaat
  • Cappuccino van oplospoeder
  • Latte macchiato
  • Wienermelange uit de automaat
  • IJskoffie

 

Dit kunnen verborgen dikmakers zijn als je gewend bent om één van deze varianten regelmatig te drinken. Neem ze daarom liever niet elke dag! Ongemerkt krijg je dan veel vet en suiker binnen (en daardoor veel calorieën per kop), wat het afvallen moeilijker maakt. Beschouw ze als extraatjes voor een keer in het weekend of op een speciale gelegenheid.

 

Bovenstaande producten bevatten veel vet omdat ze gebruikmaken van volle melk. Een tip om je koffie gezonder te maken is om gebruik te maken van magere of halfvolle melk. Daarnaast bevatten bovenstaande soorten veel suiker. Wil je je suikerinname verlagen? Kies dan het liefst voor helemaal zwarte koffie. Wil je de koffie toch graag wat zoeter? Kies dan voor een zoetje in plaats van suiker.

 

 

Conclusie

 

Al met al hebben we gezien dat koffie gezond is, zo lang je het met mate drinkt en er niet te veel onnodige stoffen aan toevoegt. Neem daarom het liefst maximaal 4 kopjes koffie per dag. Kies daarnaast voor filterkoffie. Hier wordt de vetachtige stof cafestol uitgefilterd die cholesterolverhogend werkt. Tot slot, als je graag wilt afvallen, is het goed om je te beseffen dat bepaalde koffievarianten verborgen dikmakers kunnen zijn. Beschouw ze daarom als een extraatje en neem ze liever niet elke dag!

 

Bron: www.nevo-online.rivm.nl

Bron: www.voedingscentrum.nl

Tags: ,

pijl naar blogoverzicht

Menu