Omgaan met verleidingen als je thuis zit


Het zijn rare tijden. De overheid adviseert iedereen om zo veel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Dit kan ervoor zorgen dat de verleiding van lekker eten constant op de loer ligt. Hoe ga je om met die verleidingen als je thuis zit? En hoe voorkom je dat je niet de hele voorraadkast leegeet? Hieronder volgen zes tips die kunnen helpen.


 

Tip 1: Haal het simpelweg niet in huis

De beste manier om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken is om verleidingen simpelweg niet in huis te halen. Als je het niet in huis hebt, kun je het ook niet eten!

 

Tip 2: Houd verleidingen uit het zicht

Heb je toch lekkers in huis, bijvoorbeeld vanwege de kinderen, zorg er dan voor dat het niet in het zicht staat. Zet bijvoorbeeld geen glazen potten op tafel waarin de snoepjes of chocolaatjes je aanstaren. De verleiding is dan veel te groot! Door het niet in je zicht te hebben, vergeet je sneller dat het in huis is.

 

Tip 3: Bedenk een ‘als-dan-plan’

Merk je dat bepaalde gewoontes erin sluipen? Bijvoorbeeld dat je al snel een koekje neemt als je partner dit ook doet? Bedenk dan voor jezelf wat je anders zou willen doen door een ‘als-dan-plan’ op te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Als mijn partner een koekje neemt, dan neem ik een stuk fruit.’ Zo’n concreet plan helpt je om de verleiding klein te houden. Je hebt per slot van rekening de keuze al van tevoren gemaakt.

 

Tip 4: Zorg dat je overdag voldoende eet

Een bekende valkuil is dat mensen te weinig eten op een dag, omdat ze graag willen afvallen. Het gevaar hiervan is dat je aan het einde van de dag zo’n enorme trek krijgt, dat de verleiding niet meer te weerstaan is. Dan gaan alle remmen los. Dit wil je natuurlijk niet! Probeer daarom een goede structuur aan te houden, ook als je thuis zit. Eet dagelijks drie hoofdmaaltijden en maximaal drie gezonde tussendoortjes. Hierdoor neemt trek niet de overhand en kun jij de verleiding blijven weerstaan.

 

 

Tip 5: Koop verleidingen pas op het moment dat je ze gaat eten

Iets lekkers op zijn tijd kan natuurlijk prima (bijvoorbeeld in het weekend). Zorg er dan voor dat je het pas in huis haalt als je het ook diezelfde dag nog gaat eten. Koop bijvoorbeeld pas chips op zaterdag als je in de avond een schaaltje wilt eten. Op die manier hoef je jezelf niet de hele week in te houden om niet de voorraadkast in te duiken. Dit maakt het een stuk makkelijker voor jezelf!

 

Tip 6: Koop kleine verpakkingen

Passend op bovenstaande tip: koop kleine verpakkingen. Heb je je bijvoorbeeld verheugd op een lekker stukje chocolade of een schaaltje chips in het weekend? Koop dan een kleine reep chocolade (bijvoorbeeld van die kleine meeneemrepen die vaak bij de kassa liggen) of een kleine zak chips (bijvoorbeeld een los zakje chips bij de kassa of een zak chips van maximaal 110 gram die je deelt met het gezin). Zo is het makkelijker om je aan kleine porties te houden. Bovendien zorgen kleine porties ervoor dat het niet in de voorraadkast komt te liggen. Zo kan het ook niet een verleiding worden voor volgende week.

 

Heel veel succes allemaal de komende tijd!

pijl naar blogoverzicht

Menu