Is patat uit de oven of airfryer gezonder dan “normale” patat?


Dat frituren niet zo gezond is, dat weten wij (hoop ik) allemaal wel. De markt heeft hier op ingespeeld en voilà de airfryer is bedacht! Geen frituurvet meer nodig, alleen hete lucht. En natuurlijk horen daar ook speciale producten bij.  Zo heb je nu o.a. patat voor de oven of de airfryer. Maar scheelt het ook daadwerkelijk in kcal, koolhydraten en vetten? In deze blog wil ik jullie meenemen om te kijken of ovenfriet ook echt gezonder is dan normaal friet.

De voedingswaarden op een rijtje:

 

Bron: www.voedingscentrum.nl

Zoals we kunnen zien en eigenlijk al wisten, gekookte aardappelen zijn de absolute winnaar. Maar wat ik zelf heel opmerkelijk vond is dat het qua kcal niet heel veel verschil maakt of je kiest voor patat uit de frituur of patat uit de oven/airfryer. Tuurlijk zien we wel een verschil terug in de vetten. Waar patat uit de frituur maar liefst 22 gram vet bevat, heeft ovenfriet bijna de helft minder vet!

Ovenpatat bevat toch vet en meer koolhydraten, hoe zit dat?

Het antwoord hierop is simpel; de patat wordt al voorgebakken in vet. Vandaar dat de patat ook zo lekker knapperig wordt in de oven of airfryer! Ook wordt voor ditzelfde knapperige laagje vaak suiker gebruikt. Om die reden bevat ovenfriet meer koolhydraten dan “normale” patat

En waarom bevatten gekookte aardappelen meer vocht?

Aardappelen bevatten vocht. Wanneer je ze op hoge temperaturen verhit ( oven, friteuse) dan verdampt het vocht.  Hier mee kun je ook verklaren waarom de hoeveelheid wat je vooraf in het frituurmandje zoveel kleiner is als je het er uithaalt!  En niet onbelangrijk; omdat er minder vocht in zit houd je meer zetmeel over per bereid product (hier 150 gram) en daardoor is het verschil in kcal ook veel groter.

De conclusie

Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen. Maar of ovenfriet echt gezonder is? Dat vinden wij van niet! Eet het daarom met mate en niet als vervanging van.

Eventueel kun je verse friet maken door zelf aardappels te bereiden in de oven of airfryer. Zie hiervoor dit recept: Zelf patat makenHoud dan echter ook goed de hoeveelheid in de gaten. Je kunt dit oplossen door een afgewogen portie (150-200 gr pp) te maken en het vervolgens te bereiden. Dan weet je zeker dat je niet teveel binnen krijgt.

 

pijl naar blogoverzicht

Menu