sinterklaas & pepernoten


Sinterklaas is weer in het land! Dat is altijd een reuze gezellige én lekkere tijd. Om ervoor te zorgen dat de stoomboot de enige is die aankomt deze maand hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet. Zo kun ook jij genieten van de sinterklaastijd, maar wel op een verstandige en gezonde manier.

Weetje:  1 handje pepernoten (20 gram) levert gemiddeld 80 kcal en bevat bijna 2 suikerklontjes. Dat betekent dat je een half uur wandelen of 10 minuten fietsen nodig hebt om dat weer te verbranden.

Welke pepernoten kies je?

De gewone, échte pepernoten zijn beter dan pepernoten met bijvoorbeeld chocolade of truffel eromheen. Kies daarom het liefst voor de naturel variant. Tegelijkertijd bespaar je ook nog eens geld, want luxe pepernoten zijn vaak duurder. Nog een goedkope, gezonde en leuke optie is om zelf de keuken in te gaan. Wanneer je zelf pepernoten maakt, scheelt dit al ontzettend in het aantal suikers. Per 100 gram bevatten zelfgemaakte pepernoten (uit pak) al de helft minder suiker. En woensdag komt er een blog online hoe je zelf pepernoten kunt maken!

Hoe weersta je de verleiding? 

  • Leg de pepernoten niet in het zicht en stop ze niet in een grote pot, want wees eerlijk: heb jij het ooit bij eentje kunnen laten?
  • Af en toe was lekker moet kunnen, maar met mate. Zo kun je een dag met jezelf afspreken wanneer je een handje pepernoten mag eten. Hier kun je dan de rest van de dag rekening mee houden door verder in het juiste ritme te blijven.
  • Pepernoten liggen natuurlijk al vanaf de zomer in de winkel, maar om de verleiding te weerstaan, kun je tegen jezelf zeggen dat je ze niet vóór december in huis mag halen; dan blijft het ook nog leuk.
  • Als je ze dan gaat kopen, wees verstandig en kies voor het kleinste zakje pepernoten. Winkels weten precies hoe ze je moeten verleiden met grote voordeelzakken, maar denk twee seconde extra na en loop er voorbij.
  • Op sinterklaasavond is er best plaats voor pepernoten, alleen op een verstandige manier. Er hoeft echt geen grote zak in huis gehaald te worden. Wissel kruidnoten af met andere gezonde lekkernijen. Hierdoor krijg je uiteindelijk toch minder suikers binnen dan wanneer je alleen maar zoetigheden op tafel hebt staan. En om te voorkomen dat er voor jou heel veel lekkers in de zak belandt, kun je ‘GEEN snoepgoed’ op je verlanglijstje zetten.

 

 

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu