Hoe om te gaan met tegenslagen tijdens het veranderen van je voedingspatroon


Iedereen kent het wel: als je net begint met een gezonde leefstijl ben je heel gemotiveerd en lijkt het allemaal vrij makkelijk te gaan. De kilo’s vliegen eraf! Maar dan komt dat onvermijdelijke punt: op gegeven moment sta je stil in gewicht of lukt het een keer niet om alle lekkere dingen af te slaan. Je vervalt steeds vaker in oude gewoontes. Help, wat nu? Wij geven in deze blog onze tips!

Tip 1: Wees niet te streng voor jezelf

 

De belangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Iedereen krijgt een terugval tijdens het afvallen, jij dus ook! Het gaat er daarom niet om dat je een terugval krijgt, maar hoe je daarmee om gaat. Probeer eens op te letten hoe je jezelf toespreekt als het een keer mis gaat. Denk je dan dingen als ‘Wat ben ik ook zwak’ of ‘Zie je wel, ik kan het niet’? Je bent dan veel sneller geneigd om de handdoek in de ring te gooien. Probeer eens op een andere manier tegen jezelf te praten. Bedenk wat je tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen in dezelfde situatie. Je bent dan vast een stuk aardiger! Dit motiveert meer om door te gaan dan jezelf afstraffen.

Besef daarnaast dat het hartstikke normaal is om een terugval te krijgen. Wij begeleiden al jaren mensen bij het veranderen van hun voedingspatroon en nog niemand is het zonder enige terugval gelukt. Verwacht dus niet van jezelf dat het in één keer 100% goed moet gaan. Dat is gewoon niet realistisch.

 

Tip 2: Houd vertrouwen in eigen kunnen

 

Blijf op jezelf vertrouwen. Dat het een keer of meerdere keren niet lukt, betekent niet dat het in de toekomst niet gaat lukken om gezond te eten. Als een kind leert fietsen zeggen we ook niet na twee keer vallen van ‘nou, geef maar op!’ Probeer het niet aan jou als persoon of jouw capaciteiten toe te schrijven, maar blijf het zien als een incident. Zo blijf je vertrouwen in jezelf, wat enorm belangrijk is om door te gaan.

 

Tip 3: Analyseer wat er is gebeurd

 

Ga voor jezelf na hoe het komt dat je nu stilstaat of terug lijkt te vallen in oude gewoontes. Hier kun je het volgende stappenplan bij volgen:

  • Wat ging er mis?
  • Welke trigger ging hieraan vooraf?
  • Wat kan ik voortaan anders doen om dit te voorkomen?

Een voorbeeld: je merkt dat je rond 15 uur weer sneller een lekkere koek pakt in plaats van een stuk fruit. Je kunt dit schema dan als volgt invullen:

  • Wat ging er mis: ik pak weer vaker een lekkere koek in de middag
  • Welke trigger ging hieraan vooraf: ik had trek en ik zag het pak koekjes in de kast liggen
  • Wat kan ik voortaan anders doen om dit te voorkomen: op tijd wat eten en niet wachten tot ik trek krijg. Daarnaast kan ik ervoor zorgen dat de koekjes niet in het zicht liggen (of dat ik ze überhaupt niet in huis heb), zo kom ik ook niet op het idee om een koekje te pakken.

Probeer het zo specifiek mogelijk op te schrijven. Dit kan ontzettend veel inzicht geven!

 

Tip 4: Schrijf op wat er al wel goed gaat

 

Door je alleen te focussen op wat er niet goed gaat, kan je het idee krijgen dat het een verloren zaak is en dat het geen zin heeft om verder te gaan. Maar probeer eens te kijken naar je successen: wat zijn de dingen die je al wél blijvend hebt kunnen veranderen de afgelopen tijd? Schrijf deze punten op voor jezelf. Zo word je er aan herinnerd dat je al mooie stappen gemaakt hebt!

 

Tip 5: Bereid je voor op een volgende terugval

 

Tot slot: ga ervan uit dat er weer een terugval zal komen. Door dit te verwachten, schrik je er niet van of raak je niet teleurgesteld: het hoort er simpelweg bij. Het laat juist zien dat je aan het leren bent! Door elke keer een plan te maken na een terugval, blijf je jezelf ondersteunen om het nieuwe gedrag aan te leren. Uiteindelijk zal je zo je doel bereiken.

Tags: , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu