Vraag maar raak: Is zoete aardappel gezonder dan normale aardappel?


 

In onze praktijk krijgen we regelmatig vragen over producten. Vooral vragen of bepaalde producten gezonder zijn dan andere producten. De antwoorden op die vragen willen wij nu bundelen in een nieuwe rubriek ‘Vraag maar raak!’ Met deze week: is zoete aardappel gezonder dan normale aardappel?

 

Zoete aardappel

 

De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd en valt onder de knolgewassen. Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Zuid-Amerika. Het heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een zoete smaak. Vooral de afgelopen jaren is de zoete aardappel steeds populairder geworden, waardoor hij nu in de meeste supermarkten goed verkrijgbaar is.

 

Voedingswaarde

 

Door de oranje kleur bevat de zoete aardappel veel betacaroteen, de stof die ook wortels hun oranje kleur geeft. Betacaroteen is een antioxidant dat goed is voor ons afweersysteem. Daarnaast bevat zoete aardappel veel vezels. Die hebben we nodig om onze darmen goed te laten werken. Ook is zoete aardappel rijk aan vitamine A, wat ondersteunt bij een gezonde huid, ons afweersysteem en onze ogen. Tot slot levert het koolhydraten: een belangrijke energiebron voor ons lichaam. De zoete aardappel past dus prima in een gezond eetpatroon!

 

 

Gezonder dan normale aardappel?

 

Voor het beantwoorden van deze vraag hebben we de voedingswaarden van beide producten in een tabel gezet. Zie hieronder:

Wat opvalt is dat een gewone aardappel wat meer eiwit bevat dan een zoete aardappel. Daarentegen bevat de zoete aardappel meer suiker. Ook het vezelgehalte is hoger. Echter is het goed om te beseffen dat het hier om kleine verschillen gaat.

Wat betreft vitamines en mineralen bevat de zoete aardappel meer vitamine C, beta-caroteen en calcium. De gewone aardappel bevat meer vitamine B6, zink en magnesium. Het ene is niet beter dan het andere: ze hebben daardoor elk hun eigen voordeel voor onze gezondheid.

 

Conclusie

 

Om antwoord te geven op de vraag of zoete aardappel gezonder is dan normale aardappel: nee, de ene is niet gezonder dan de ander. Qua macronutriënten zijn ze praktisch gelijk. Wel is het zo dat ze verschillen in vitamines en mineralen, waardoor ze elk hun eigen voordelen hebben voor ons lichaam. Ons advies zou daarom zijn: wissel lekker af tussen beide soorten!

 

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (z.d.). Nederlands voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd op 26 mei 2021 van www.nevo-online.rivm.nl

 

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu