Waarom snel veel afvallen geen goed idee is


 

Een veel gehoorde opmerking bij ons in de praktijk is dat mensen het liefst ‘zo snel mogelijk’ en ‘zo veel mogelijk’ willen afvallen. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk, het liefst wil je zo snel mogelijk lekker in je vel zitten. Echter kleven er veel nadelen aan te snel afvallen. In deze blog zullen we drie hoofdredenen noemen waarom we niet aanraden om snel veel af te vallen.

 

Reden 1: Spierverlies

 

Eén van de belangrijkste redenen dat we niet aanraden om snel veel af te vallen is dat je dan niet alleen vetmassa, maar ook spiermassa zult verliezen. Spieren zijn erg belangrijk om je fit te voelen en al je dagelijkse activiteiten te kunnen doen. Daarnaast zorgen spieren juist voor de verbranding van energie. Als de hoeveelheid spieren door het snelle afvallen afneemt, ga je je vermoeid en futloos voelen. Bovendien wordt het afvallen dan steeds moeilijker. Dat willen we natuurlijk niet!

 

Reden 2: Je immuunsysteem gaat minder goed werken

 

Als je veel afvalt in korte tijd, krijgt je lichaam zo’n klap dat je weerstand ook minder wordt. Dit komt doordat je minder energie binnenkrijgt, waardoor het lichaam moeilijker kan herstellen. Daarnaast loop je risico op tekorten van allerlei vitamines en mineralen. Hierdoor ben je vatbaarder voor ziektes. Zeker nu, ten tijde van het coronavirus, is dat wel het laatste wat je wilt!

 

Reden 3: Niet vol te houden op de lange termijn

 

Als je snel veel wilt afvallen, moet je erg laag gaan zitten in je calorie-inname. Dit houd je wel even vol, maar niet voor altijd. Het past namelijk niet in het dagelijkse leven waarin je ook wel eens een feestje, etentje of verjaardag hebt. Daardoor is de kans heel groot dat je op gegeven moment terugvalt, met het welbekend ‘jojo-effect’ als gevolg. Vaak eindig je dan zelfs met een zwaarder gewicht dan toen je begon! Het is daarom heel belangrijk om echt een leefstijl aan te leren die bij jou past en die op de lange termijn kunt volhouden. Alleen zo kan je blijvend afvallen en het gewicht er ook afhouden.

 

Wat is dan wel een gezonde ‘snelheid’ om af te vallen?

 

In het algemeen wordt gesteld dat het gezond is om niet meer dan 0,5 tot 1 kg per week af te vallen.  Nu verschilt het natuurlijk erg van persoon tot persoon of dit ook lukt. Dingen als medicatie, het vasthouden van vocht, hormonen en hoeveelheid beweging hebben ook invloed. Probeer je daarom niet te veel te focussen op het gewicht op de weegschaal: het belangrijkste is hoe je je voelt! Soms merk je het eerder aan je kleren die losser gaan zitten of aan het feit dat je meer energie hebt gedurende de dag. Dit zijn daarom ook belangrijke graadmeters.

 

Conclusie

 

Streef niet naar zo veel mogelijk en zo snel mogelijk, maar naar zo langdurig mogelijk afvallen. Alleen zo houd je het traject leuk voor jezelf en kan je uiteindelijk ook op de lange termijn op gewicht blijven!

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu