Aardappelen


Zoete aardappelen of standaard aardappelen?

Stel, je wilt gezonder eten. Wat kies je dan? Zoete aardappelen of standaard aardappelen?

Jullie uitslag

 

 

De stemmen waren als volgt:

14 stemmen voor zoete aardappelen
16 stemmen voor standaard aardappelen

 

 

De voedingswaardes

 

 

Om weer een goede vergelijking te maken, hebben we de voedingswaardes er bijgenomen

 

 

Wat is een zoete aardappel?

 

 

De standaard aardappelen kennen we allemaal wel en inmiddels is de zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) ook erg in opmars. Maar wist je dat een zoete aardappel helemaal niet tot het aardappelras behoort?! Zoete aardappelen zijn namelijk geen familie van de nachtschadefamilie ( o.a.  aardappelen, aubergine, tomaat, paprika etc.) maar van de windefamilie. Qua uiterlijk lijkt de zoete aardappel misschien van de buitenkant een beetje op de aardappel maar van de binnenkant zie je meteen het verschil. Ook de smaak van de zoete aardappel is heel anders dan van de standaard aardappel.  Eigenlijk kun je de zoete aardappel qua smaak het beste vergelijken met een wortel, maar niet qua voedingswaarden. Een zoete aardappel bevat meer calcium, ijzer en vitamine A en C maar is niet koolhydraatbeperkt zoals sommige mensen zeggen.

 

 

Glycemische index

 

 

De zoete aardappel heeft een lagere glycemische index dan de gewone aardappel. De glycemische index betekent even heel simpel en kort uitgelegd hoe snel de bloedsuiker stijgt na het eten van een product. Dit kan een hulpmiddel zijn wanneer je bijvoorbeeld diabetes hebt. Toch is in de praktijk de glycemische index een lastig hulpmiddel.  Zo heeft namelijk o.a. volkoren brood een hoge glycemische index, maar wel ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Ook is de glycemische index lastig om te bepalen omdat er verschillende factoren zijn die deze kan veranderen. Bijvoorbeeld door bakken, bewaren, tijd en temperatuur van het koken, bakken etc. Kortom alleen op basis van glycemische index kunnen we niet zeggen of het product gezond is. Wil je meer lezen over glycemische index dan verwijs ik je voor nu door naar het voedingscentrum Voedingscentrum – glycemische index

 

Conclusie

 

 

Zoals velen ook al zeiden in de reacties: “Ik eet zowel zoete aardappel als gewone aardappelen en variëren is het beste”. Dat is eigenlijk ook onze conclusie. Hoewel de zoete aardappel hoger scoort op eiwitten, vit A, C, Calcium en IJzer heeft de gewone aardappel meer vitamine B en kalium. Zowel de zoete als de standaard aardappelen horen thuis in een gezond eetpatroon en je kunt er lekkere recepten mee maken. Als je vaak standaard aardappelen eet, kan het lekker zijn om af te wisselen met een zoete aardappel. En als graag zoete aardappel eet, dan mag rustig de standaard aardappel regelmatig of altijd vervangen door een zoete. Lust je het niet? geen enkel probleem. Je kan er ook perfect zonder!

Liefs Ichelle

 

pijl naar blogoverzicht

Menu