Wat is gezonder: groente uit pot, vers of uit de diepvries?
Iedereen weet het eigenlijk wel: bij een gezonde leefstijl hoort het eten van voldoende groente. In Nederland hebben we de luxe dat er altijd een groot assortiment aanwezig is in de supermarkt: zowel vers, als uit de diepvries en in pot. Maar zit er eigenlijk verschil tussen deze soorten? Lees snel verder als je benieuwd bent!
Waarom is het eten van voldoende groente belangrijk?
Allereerst is het goed om stil te staan bij de voordelen van groente. Groenten zijn caloriearm, maar daarentegen rijk aan voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Denk aan vezels, vitamines en mineralen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van voldoende groente het risico op chronische ziekten (hart- en vaatziekte, beroerte, darmkanker, diabetes type 2) verlaagt. Er wordt daarom geadviseerd om dagelijks 250 gram groente te eten. Hierbij is het goed om te variëren in de soorten groente die je eet, omdat niet één groentesoort alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt.
Verschil tussen groente uit pot, vers of uit de diepvries
Nu is het goed om te weten dat er wel degelijk verschil zit tussen groente uit pot, vers of uit de diepvries. Om dit inzichtelijk te maken hebben wij een overzicht gemaakt, zie hieronder:
Bron tabel: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (z.d.)
Wat opvalt is dat groente uit pot veel meer zout bevat dan vers of uit de diepvries. Dit is een groot verschil! Daarnaast is het opvallend dat diepvriesgroente en groente uit pot vaak (maar niet altijd) meer vitamine C bevatten. Dit komt doordat diepvriesgroente en groente uit pot meteen na de oogst worden ingevroren of verwerkt, waardoor minder vitamines verloren gaan.
Conclusie: wat is beter?
Gezien het aanzienlijke verschil in zoutgehalte tussen potgroente en verse of diepvriesgroente, adviseren wij om voor verse of diepvriesgroente te kiezen. Er zit wat verschil tussen verse of diepvriesgroente wat betreft vitamines, maar het verschil is klein. Je kunt diepvriesgroente daarom als ‘net zo vers’ beschouwen als verse groente.
Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (z.d.). Nederlands voedingsstoffenbestand (NEVO). Geraadpleegd op 18 augustus 2021 van www.nevo-online.rivm.nl