Nutri-score: top of flop?


Eerst hadden we het blauwe ‘Bewuste keuze’-vinkje en groene ‘Gezondere keuze’-vinkje. Nu is er de Nutri-score. Ik heb het over voedselkeuzelogo’s: logo’s bedoeld om consumenten te helpen bij het maken van een gezondere voedingskeuze. Er bestaat veel discussie over het nieuwe Nutri-score systeem. In deze blog praten we je bij over de laatste stand van zaken.

Wat is de Nutri-score?

De Nutri-score is een nieuw voedselkeuzelogo met de letters A t/m E in de kleuren van een stoplicht. De letters en kleuren geven een indicatie welke producten een gezonde keuze zijn. De groene A is hierbij de gezondste keuze, de rode E de ongezondste keuze.

Nutri-score werkt op de volgende manier: het kent negatieve punten toe voor ongezonde eigenschappen van een product (zoals hoeveelheid calorieën, verzadigd vet, suiker en zout) en positieve punten voor gezonde eigenschappen (zoals hoeveelheid eiwit, vezel en of het product bestaat uit groente, fruit en/of noten). De totaalscore bepaalt welke letter een product krijgt.

Vergelijking binnen productgroepen

Het is goed om te weten dat de Nutri-score een score is die vergelijkt binnen productgroepen. Dus binnen de productgroep ontbijtgranen laat het zien welke ontbijtgranen de beste keuze zijn en binnen de productgroep pizza welke pizza de beste keuze is. Dit betekent dus niet automatisch dat een pizza met score A ook een gezonde keuze is en binnen de Schijf van Vijf past! Het betekent wel dat een pizza met score A betere voedingswaarden heeft (bijvoorbeeld minder verzadigd vet, minder zout) dan een pizza met score E.

Echter betekent het dus óók niet dat een pizza met score A net zo gezond is als een pak havermout met score A. Het maakt per slot van rekening alleen een vergelijking binnen productgroepen en niet tussen verschillende productgroepen.

Discussie over de Nutri-score

Er bestaat veel discussie over de effectiviteit van de Nutri-score. Allereerst doordat de Nutri-score nog onvoldoende overeenkomt met de Nederlandse Schijf van Vijf. Dit komt door een verschil in benadering. De Nutri-score kijkt naar losse componenten van een product, waarbij de negatieve tegen de positieve componenten worden weggestreept. Een product met veel suiker kan zo toch met een positieve hoge score eindigen doordat het noten en veel eiwit bevat. De Schijf van Vijf kijkt niet naar losse componenten, maar naar het gezondheidseffect van het product in het algeheel. Als er te veel suiker in een product zit, staat het niet in de Schijf van Vijf, ook al bevat het noten en voldoende eiwit.

Naast consumenten helpen bij het maken van gezondere keuzes, zou de Nutri-score bedrijven ook stimuleren om hun producten gezonder te maken. Fabrikanten willen natuurlijk liever een A/B score op hun product hebben staan dan een D/E score. De vraag is of dit ook echt zal leiden tot gezondere producten. De kans bestaat dat het fabrikanten stimuleert tot het produceren van méér bewerkte producten. Bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstof. Zo krijgt een product een hogere Nutri-score, maar het maakt een product niet per definitie gezonder.

Ons advies

Zoals hierboven genoemd is er nog veel ruimte voor verbetering om de Nutri-score goed aan te laten sluiten aan de Nederlandse Schijf van Vijf. Ons advies: gebruik Nutri-score complementair aan de Schijf van Vijf, het is nog niet vervangend. Kijk dus altijd eerst of producten binnen de Schijf van Vijf staan of niet. Producten binnen de Schijf van Vijf zijn per definitie een gezonde keuze. Voor producten buiten de Schijf van Vijf kan de Nutri-score helpen om binnen een productgroep een gezondere keuze te maken. Maar er is nog veel ruimte voor verbetering.

Tags:

pijl naar blogoverzicht

Menu