Pasta, rijst en wraps: welke kun je het beste kiezen?


Iedereen houdt wel van een lekker bord pasta of rijst op zijn tijd. Ook wraps zijn steeds meer ingeburgerd in ons eetpatroon. Maar welke soorten kun je nu het beste kiezen? Of zit er weinig verschil tussen de varianten? In deze blog zullen wij verschillende soorten met elkaar vergelijken, om te zien welke soort de beste keuze is.

 

Waar moet je op letten?

 

Bij graanproducten zoals pasta, rijst en wraps is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk vezels bevatten. Vezels zorgen ervoor dat je je goed gevuld voelt. Daarnaast zorgen ze voor een goede stoelgang. Het is daarom belangrijk om er dagelijks voldoende van binnen te krijgen.

 

Daarnaast willen we natuurlijk zo min mogelijk (snelle) suikers en zout. Beiden niet erg gezond en daarom ook niet nodig in deze producten. In de vergelijking hieronder zullen we kijken hoe de verschillende soorten op deze punten scoren.

 

Pastasoorten

 

We beginnen met de pastasoorten. In de tabel hieronder kun je zien hoe de verschillende soorten scoren op de hoeveelheid calorieën, hoeveelheid vezels, suiker en zout per 100 gram. We vergelijken hier de ongekookte varianten.

Wat opvalt is dat de pastasoorten niet veel van elkaar verschillen wat betreft de hoeveelheid calorieën en hoeveelheid zout. Echter, de hoeveelheid vezels verschilt wel erg. Witte pasta heeft duidelijk de minste hoeveelheid vezels. Verrassend genoeg heeft niet volkoren pasta, maar de vezelrijke pasta van Honig de meeste vezels. Ze maken hun naam dus goed waar! Tot slot verschilt de hoeveelheid suiker niet veel tussen de soorten, maar valt de linzenpasta op doordat deze gemiddeld 1 gram suiker per 100 gram pasta minder bevat.

 

Conclusie: de beste keuze is hier de vezelrijke pasta van Honig vanwege de grote hoeveelheid vezels.

 

Rijstsoorten

 

Nu gaan we kijken naar verschillende rijstsoorten. Ook deze soorten gaan we vergelijken op de hoeveelheid calorieën, hoeveelheid vezels, suiker en zout per 100 gram. We vergelijken de ongekookte varianten.

Wat betreft de hoeveelheid calorieën en zout verschillen de rijstsoorten niet veel van elkaar. In vezels is wel een duidelijk verschil te zien: zilvervlies- en meergranenrijst bevatten de meeste vezels (6 tot 6,5 gram per 100 gram). De notenrijst springt eruit wat betreft de hoeveelheid suikers: deze bevat een stuk meer suiker dan de rest. Dit komt doordat er stukjes gekonfijte papaja aan toe zijn gevoegd.

 

Conclusie: de beste keuze is hier de zilvervliesrijst of meergranenrijst vanwege de hoeveelheid vezels.

 

Wraps

 

Tot slot gaan we kijken naar verschillende wraps. Ook deze soorten gaan we vergelijken op de hoeveelheid calorieën per 100 gram, hoeveelheid vezels, suiker en zout.

Uit deze tabel komt duidelijk naar voren dat de wraps op basis van groente lager scoren in calorieën. Echter staat daar tegenover dat ze bijna twee keer zo veel zout bevatten! Eén groente-tortilla bevat bijna 1 gram zout. En dan te bedenken dat je maximaal 6 gram zout op een dag mag binnenkrijgen. Dan is 1 gram zout per wrap echt ontzettend veel! Wat betreft vezels en suiker scoort de volkoren wrap het beste.

 

Conclusie: de beste keuze is hier de volkoren wrap vanwege de lage hoeveelheid suiker en zout en de meeste vezels.

 

Algemene conclusie

 

Al met al blijkt uit deze vergelijking dat de volkoren (of vezelrijke) producten de beste keuze zijn. Ze bevatten over het algemeen de meeste vezels, minste hoeveelheid suiker en minste hoeveelheid zout. Ook komt duidelijk  naar voren dat producten die heel gezond lijken (zoals groente wraps) dit niet per definitie hoeven te zijn. Het is daarom altijd goed om volkoren producten als uitgangspunt te nemen. Zie je een nieuw product in de supermarkt wat er gezond uitziet? Vergelijk dan de voedingswaarden op de achterkant van de verpakking met de volkoren variant. Is het verschil in voedingswaarden klein, dan is het een prima product om te kiezen. Zit er veel verschil in calorieën, suiker of zout? Kies dan liever voor de volkoren variant.

 

We hopen dat jullie weer wat meer duidelijkheid hebben gekregen met deze vergelijking!

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu