Helpt vitamine C tegen het coronavirus?


Het coronavirus. Er wordt ontzettend veel over gesproken en geschreven. Ook op het gebied van voeding worden er veel vragen gesteld. Eén van de meest voorkomende vragen is: helpt vitamine C om te voorkomen dat je besmet raakt met het coronavirus? De schappen in de supermarkt met vitamine C-pillen zijn al dagen leeg. Veel mensen denken dus dat dit klopt, maar is dat wel zo?

 

Wat is vitamine C?

 

Vitamine C komt voor in allerlei verschillende producten: in fruit (vooral aardbeien, citrusfruit zoals sinaasappels, kiwi’s, zwarte bessen, rozenbottels), groente (vooral bloemkool, spruitjes, andere koolsoorten, paprika) en aardappelen (hierbij is het gehalte afhankelijk van het jaargetijde).

 

Leuk weetje: Wist je bijvoorbeeld dat een rode paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel?

 

Vitamine C is een wateroplosbaar vitamine. Dit betekent dat producten makkelijk hun vitamine C verliezen als je ze te lang in te veel water kookt. Het advies is daarom om bij het koken van groente een dun laagje water te gebruiken en slechts enkele minuten te koken. Zo blijft vitamine C behouden!

 

Functie van vitamine C in het lichaam

 

Vitamine C heeft verschillende functies in het lichaam, onder andere het in stand houden van de weerstand. In tijden van Corona is het natuurlijk fijn als je weerstand op zijn best is. Maar wees je er wel van bewust: te veel vitamine C is nooit goed. Een volwassen persoon heeft 75 mg vitamine C per dag nodig. Uit onderzoek blijkt dat je lichaam niks heeft aan een hoeveelheid vitamine C boven de 500 mg per dag: dit plas je gewoon weer uit. Het innemen zo’n hoge dosering met behulp van pillen heeft dan ook geen zin. Houd daarom als richtlijn aan: 75 mg vitamine C per dag is ruim voldoende!

 

Wat moeten we dan wel doen?

 

Als je elke dag 2 stuks fruit eet, voldoende groente (zo’n 200-250 gram) neemt en een paar keer in de week aardappelen gebruikt, dan krijg je makkelijk elke dag 75 mg vitamine C binnen. Dit helpt om je weerstand op peil te houden. Extra vitamine C-pillen zijn dan niet nodig. Echter is het niet zo dat dit automatisch voorkomt dat je het coronavirus krijgt. Het coronavirus is een nieuw virus, waar nog weinig over bekend is. Er is nog geen wondermiddel gevonden wat besmetting voorkomt. Het is natuurlijk wel goed om in het algemeen zo gezond mogelijk te zijn. Dit maakt dat je lichaam beter opgewassen is tegen zo’n virus als je het eenmaal hebt. Maar helaas voorkomt het dus niet dat je het virus krijgt.

 

Conclusie

 

We kunnen concluderen dat het nemen van een vitamine C-pil voor de meeste, gezonde mensen niet nodig is als zij elke dag voldoende fruit, groente en aardappelen innemen. Let er daarbij op dat je je groente kort kookt en weinig water gebruikt: zo blijft vitamine C behouden. En ten slotte: volg de richtlijnen van het RIVM op om besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.

pijl naar blogoverzicht

Menu