Het Belang van Voeding tijdens Kankerbehandeling: Een Ondersteunende Rol


Kanker. De diagnose alleen heeft al een enorme impact op je leven. Terwijl behandelingen gericht zijn op het bestrijden van de ziekte, spelen andere factoren een cruciale rol in jouw welzijn. Eén van die cruciale factoren is voeding. In deze blog willen we het belang van voeding tijdens kankerbehandeling benadrukken en enkele adviezen delen om te helpen de voedingsstatus te optimaliseren.

De Uitdagingen van Kanker en Voeding

Tijdens de behandeling van kanker is het essentieel om goed op je gewicht te letten. Echter kan dit een uitdaging zijn vanwege de symptomen van kanker zelf of door de bijwerkingen van de behandeling. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid en smaakveranderingen. Deze bijwerkingen kunnen het moeilijk maken om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, wat kan leiden tot gewichtsverlies, verlies van spiermassa en een verzwakt immuunsysteem.

Let op je gewicht

Een van de grootste uitdagingen bij kanker is het vinden van de juiste balans in voeding. Aan de ene kant kan ondervoeding optreden als gevolg van een verminderde eetlust en problemen met het verteren en absorberen van voedingsstoffen. Ondervoeding ontstaat wanneer iemand een tekort aan energie of voedingstoffen heeft. Dit leidt tot gewichtsverlies en het slechter functioneren van het lichaam door afname van de spiermassa.

Aan de andere kant kan overgewicht een probleem zijn, vooral bij patiënten die al een hoger BMI hadden voor hun diagnose. Het vinden van de juiste voedingsaanpak voor elk individu is daarom van cruciaal belang. Bij overgewicht en ondervoeding is het heel belangrijk om de juiste keuzes te maken in de voeding en niet de moed te verliezen. Wij helpen bij ondergewicht én overgewicht!

Eiwitten: De Bouwstenen van Herstel

De behandeling van ondervoeding richt zich op het verhogen van de inname van energie en eiwitten. Hierbij wordt rekening gehouden met de individuele wensen, eetlust en de klachten die het eten bemoeilijken.

  • Eiwitbehoefte: eiwitten spelen een essentiële rol bij het behoud van spiermassa en het ondersteunen van het immuunsysteem. Tijdens kankerbehandelingen hebben patiënten een verhoogde behoefte aan eiwitten. Een gezonde volwassene met een gewicht van 70 kg heeft ongeveer 58 gram eiwit per dag nodig. De behoefte is tijdens de behandeling van kanker 1.2-1.5 keer hoger, wat neerkomt op 84 tot 105 gram eiwit per dag.
  • Eiwitten: Het is daarom belangrijk om eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, eieren, peulvruchten en noten op te nemen in het eetpatroon. Het is raadzaam om regelmatig kleine hoeveelheden eiwitrijke voedingsmiddelen te eten gedurende de dag om de eiwitinname te maximaliseren.
  • Lichaamsbeweging Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om zo veel mogelijk spierweefsel te behouden. Hierbij speelt lichaamsbeweging ook een belangrijke rol. Uit onderzoeken is bekend dat lichaamsbeweging tijdens de behandeling leidt tot minder vermoeidheid door beter behoud van spiermassa. Daarnaast helpt het na behandeling om sneller te herstellen én heeft het een positief effect op het geestelijk welzijn.

Vocht: Een Belangrijke Factor

Voldoende drinken is van vitaal belang tijdens kankerbehandelingen, vooral omdat sommige therapieën de nieren kunnen belasten. Voldoende vochtinname helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het voorkomen van uitdroging. Behandeling zoals chemotherapie is schadelijk voor de nieren, voldoende drinken helpt dan om de nieren te beschermen tegen deze nadelige effecten.

Vermijd Risicovolle Voedingsmiddelen

Tijdens kankerbehandelingen moeten patiënten bepaalde voedingsmiddelen vermijden die de effectiviteit van de behandeling kunnen verminderen of het risico op infectie kunnen verhogen. Voorbeelden hiervan zijn grapefruit, alcohol, rauwe melk en supplementen met antioxidanten. Deze producten worden daarom afgeraden. Het is altijd raadzaam om het dieet met de behandelend arts te bespreken om mogelijke risico’s te minimaliseren.

Hoewel er veel wordt beweerd over ‘hulpmiddelen’ bij kanker, is het belangrijk om kritisch te blijven en informatie te verifiëren. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Voedingssupplementen: supplementen wroden tijdens de behandeling niet aanbevolen. Overleg altijd met de behandelend arts als je dit toch overweegt.
  • Kurkuma: supplementen met kurkuma kunnen medicatie zoals Tamoxifen minder goed laten werken.
  • Soja: er is geen bewijs dat soja niet gegeten kan worden tijdens de behandeling van kanker. Oftewel: sojaproducten kunnen gewoon gebruikt worden.
  • Suiker: er is geen bewijs dat suiker een tumor kan laten groeien. Wel speelt suiker een rol bij overgewicht, advies is daarom wel om daarop te letten.
  • Vasten: er is geen bewijs dat vasten bij kanker veilig is. Daarom raden wij vasten af.

Het Belang van Bijvoeding

Als het niet lukt om voldoende voedingsstoffen via de normale voeding binnen te krijgen, kan bijvoeding nodig zijn. Dit kan bestaan uit drinkvoeding of sondevoeding, die essentiële voedingsstoffen kunnen leveren om het lichaam te ondersteunen tijdens de behandeling en het herstel.

Conclusie

Kortom, het handhaven van een gezond gewicht en een uitgebalanceerd dieet is van cruciaal belang tijdens de behandeling van kanker. Het raadplegen van een diëtist en het volgen van medisch advies zijn essentieel om de best mogelijke voeding te garanderen en het lichaam te ondersteunen tijdens deze uitdagende periode.

Hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op!

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu