Help, de feestdagen komen er weer aan!


We horen het aan het einde van het jaar steeds vaker in de praktijk: mensen die zich zorgen maken over de naderende feestdagen. Vooral sinterklaas en kerst worden als grote uitdagingen gezien. Hoe zorg je dat je die dagen zonder al te veel kleerscheuren doorkomt? En je gezonde leefstijl niet geheel uit het oog verliest? In deze blog geven wij onze tips!

Tip 1: Zorg dat je overdag voldoende eet

Zorg dat je op de dag van de festiviteiten voldoende eet. Ga geen maaltijden overslaan om te compenseren voor de lekkernijen van ’s avonds. Dit lokt alleen maar een snaaibui uit! Probeer daarom overdag zo veel mogelijk je normale ritme vast te houden.

Tip 2: Drink voldoende

Drink elke dag (maar zeker ook op feestdagen) voldoende. Het gevoel van dorst en honger wordt via dezelfde zenuw doorgegeven aan onze hersenen. Hierdoor kun je dorst voor honger verwarren. Door genoeg te drinken kun je dit voorkomen. Maar wat is dan genoeg? 1,5 tot 2 liter per dag wordt aangeraden, dit zijn ongeveer 10 tot 13 kleine glazen of 8 tot 10 grote glazen per dag. Kies voor water, thee of koffie (zonder suiker): dit lest de dorst het beste.

Tip 3: Beperk hoeveel keuzes je in huis haalt

Het is heel verleidelijk om met sinterklaas én kruidnoten én taaitaai én chocoladeletters in huis te halen. Of met kerst én kerstkransjes én een kerststol én kerstgebak. Maar is dit echt allemaal nodig? Kies maximaal twee opties die je in huis haalt (kies vooral voor de allerlekkerste opties!) en laat de rest in de winkel liggen. Scheelt weer een hoop extra verleidingen die in de kast blijven liggen als de feestdagen voorbij zijn ?

Extra tip: koop geen voordeelzak kruidnoten, maar houd het bij een klein zakje.

Tip 4: Zorg naast lekkernijen ook voor gezonde hapjes

Zet niet alleen de kruidnoten, kerstkransjes of andere zoetigheid op tafel, maar zet er ook opties bij met minder suiker. Bijvoorbeeld:

  • Schaaltje met blokjes 30+ kaas
  • Rauwkost (reepjes paprika, komkommer, wortel) om te dippen in hummus of tzatziki
  • Rolletjes van gerookte zalm of kipfilet besmeerd met light zuivelspread
  • Een klein schaaltje ongezouten nootjes
  • Schaaltje olijven met wat feta

Door af te wisselen tussen de zoetigheid en de gezondere tussendoortjes krijg je automatisch een stuk minder suiker binnen.

Tip 5: Wissel alcoholische dranken af met non-alcoholische dranken

Zeker met kerst kan de alcohol rijkelijk vloeien. Om te voorkomen dat je te veel alcohol drinkt, is het goed om na elk glas alcohol een non-alcoholisch drank te nemen. Goede opties zijn: Spa Rood (lekker met een schijfje citroen), een glas suikervrije ranja of light/zero frisdranken. Koffie of thee (zonder suiker) zijn natuurlijk ook goede opties.

Tip 6: Geniet!

Onze laatste tip: geniet van de feestdagen! Ze zijn er per slot van rekening maar één keer per jaar. Een avond wat meer eten dan normaal is dan ook echt niet erg. Maar probeer wel bewust te genieten: proef goed wat je eet en neem de tijd om de smaak in je op te nemen (in plaats van snel weer door te gaan naar het volgende). Dit helpt om er echt voor de volle 100% van te genieten.

Hele fijne feestdagen gewenst namens ons!

Liefs, Marjolijn, Marjon, Maartje en Luka

Tags: , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu