Review – Groentebrood


Er liggen steeds meer pasta’s, wraps en pizzabodem’s in het schap op basis van peulvruchten of groenten.  De komende weken pakken wij iedere week één product hiervan en gaan we beoordelen of ze daadwerkelijk gezonder zijn en hoe je ze kunt toepassen.  Deze week de groentebroodjes van de AH

Het product

In de verpakking zitten twee groentebroodjes. Het product is te koop bij de Albert Heijn en je betaalt 1,50 euro voor twee broodjes. Ze hebben ze in vier varianten: Paprika, Spinazie, Biet en Bloemkool. Zelf kocht ik de bloemkoolvariant en heb ik deze blog hierop gebaseerd!

Wat beloofd de fabrikant?

De fabrikant zet er weinig claims op, FIJN! Er staat eigenlijk alleen op de verpakking dat het broodje 35% groente bevat. Dat klinkt veel, maar is het eigenlijk niet. Het broodje weegt 70 gram en daarvan is dus 24,5 gram groenten. Ter vergelijking: 1 schijfje komkommer weegt ongeveer 10 gram!

 

Ingrediënten

Bloemkoolbroodje:

Ingrediënten: bloem (tarwe, rijst), 35% bloemkool, volkorentarwemeel, gist, plantaardige olie (raap, zonnebloem), water, zout, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwegluten, gejodeerd zout, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], calciumpropionaat [E282]), dextrose, tarwemoutmeel.

Waarvan toegevoegde suikers 0.2g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.8g per 100 gram

Volkoren afbakbroodjes Jumbo: 

Ingrediënten: Volkorentarwemeel, water, bakkersgist, tarwegluten, tarwebloem, gejodeerd zout, tarwedesempoeder, roggemeel, tarwemoutmeel, conserveermiddel: E200, meelverbeteraar: E300, voedingszuur

Volkoren brood: 

Ingrediënten: volkorentarwemeel, water, tarwegluten, bakkersgist, moutmeel (gerst, tarwe), gejodeerd zout, roggezuurdesem, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], natriumstearoyl-2-lactylaat [E481]), koolzaadolie, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), acerolapoeder.

Waarvan toegevoegde suikers 0g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.9g per 100 gram

 

Voedingswaarde

Hieronder vergelijk ik het bloemkoolbroodje, volkoren afbak broodje en een volkoren boterham. De hoeveelheden zijn per 70 gram.  Zowel het bloemkool brood als het volkoren afbakbrood zijn 70 gram. De volkoren boterham weegt 35 gram, hiervan is de hoeveelheid verdubbelt zodat we de producten echt goed kunnen vergelijken!

Wat valt op?

Wat opvalt is dat eigenlijk de verschillen minimaal zijn voor deze drie producten. Je kunt weliswaar twee boterhammen eten voor 1 bloemkoolbroodje of volkoren broodje en bevatten de groentebroodjes het minste zout. Wat wel opvallend is, is dat het groentebroodje weinig vezels bevat. Dat komt doordat er geen volkoren meel is gebruikt.

Wanneer zou je kiezen voor het bloemkoolbroodje?

Bij dit product ben ik niet overtuigd van de voordelen. Het bevat weliswaar wat groenten, maar het heeft het product niet verbeterd. Sterker nog het bevat een stuk minder vezels! Daarnaast vind ik 24,5 gram groente per broodje niet zoveel als je bedenkt dat de aanbeveling minimaal 250 gram groenten per dag is. De prijs vind ik ook relatief duur. Je betaald 75 cent per broodje, terwijl het volkoren afbakbroodje omgerekend 14,9 cent kost. De boterhammen zijn helemaal goedkoop. Per twee stuks betaal je 11 cent.  Om die reden zou ik kiezen voor de volkoren boterhammen of het volkoren afbakbrood met groenten ernaast. Bijvoorbeeld met een soepje, rauwkost of gegrilde groenten!

 

Groetjes Ichelle

pijl naar blogoverzicht

Menu