Zomervakantie: Hoe eet je gezond op de camping?


 

De zomervakantie staat voor de deur en voor veel mensen betekent dat lekker naar de camping! Heerlijk in de buitenlucht zijn en genieten van elkaars gezelschap. Maar hoe doe je dat als je ook gezond wilt eten en op de lijn wilt letten? Hieronder geven wij onze tips!

 

Tip 1: Houd je normale eetritme zo veel mogelijk aan

 

Ben je gewend om zes keer per dag wat te eten? Of juist drie keer per dag een grote maaltijd? Blijf dit dan ook op de camping doen. Zo blijf je goed verzadigd gedurende de dag en voorkom je dat je trek krijgt. De kans op ‘snaaien’ wordt daardoor kleiner.

 

Tip 2: Begin de dag met een goed ontbijt

 

Aan het begin van de dag ben je nog fris en fruitig en heb je goed voor ogen wat je doel is. Begin de dag daarom met een goed en voedzaam ontbijt. Zo heb je de eerste belangrijke voedingsstoffen al binnen. Natuurlijk kan je ook weleens een croissantje of broodje mee eten, maar maak hierin bewuste keuzes: welke momenten doe je dat wel en welke momenten niet?

Makkelijke ideeën voor een ontbijt op de camping zijn:

  • Een omelet van 2 eieren en groentes naar keuze. Lekker op een boterham of een bruin broodje.
  • Banaan-ei-pannenkoekjes, gemaakt van 1 geprakte banaan gemixt met 2 eieren. Even bakken in de pan en je hebt een lekker ontbijtje (ook leuk voor kinderen!)
  • Kwark met fruit en muesli. Simpel, snel en lekker koel voor de warme zomerochtenden.

 

Tip 3: Sla groente en fruit in

 

Ga gezellig naar een lokale markt en sla allerlei verse groentes en fruit in die je lekker vindt. Als het in de koelkast ligt is het makkelijker om daar iets van te pakken. Daarnaast hebben de meeste fruitsoorten in de zomer veel smaak, dus geniet er lekker van! Zet ’s avonds voor het eten ook lekker rauwkost op tafel, dit is een stuk voedzamer dan bijvoorbeeld een stokbrood. Waarschijnlijk neemt de rest van het gezin er dan ook wat van. Ook lekker met dips zoals tzatziki of hummus.

 

Tip 4: Wees je bewust van je alcoholconsumptie

 

Het is natuurlijk heerlijk om aan het einde van de middag een glaasje rosé of een biertje te nemen als je op de camping staat. Maar laat het feit dat het vakantie is geen excuus worden om dat elke dag te doen. Alcohol legt namelijk je vetverbranding stil, dus het zou jammer zijn als al je harde werken van voor de vakantie nu verloren gaat. Probeer ook hier bewuste keuzes te maken: wanneer neem je wel een wijntje en wanneer niet? Bijvoorbeeld wel als jullie eens op een terrasje zitten of uiteten gaan, maar niet als jullie gewoon op de camping zijn. Zo blijf je het drinken ervan speciaal houden.

 

 

Tip 5: Drink voldoende water

 

In warm weer is het extra belangrijk om voldoende water te drinken. Daarnaast wordt een dorstgevoel vaak verward door een hongergevoel. Drink daarom altijd eerst een flink glas water voor je wat gaat eten. Het kan best dat je dan merkt dat je eigenlijk nog helemaal niet zo’n trek hebt.

 

Tip 6: Leg eens wat anders op de barbecue

 

Leg eens wat anders op de barbecue dan alleen vlees. Denk bijvoorbeeld aan een maiskolf of maak een gepofte aardappel. Dit kan je doen door de aardappel in aluminiumfolie in de kolen of op het rooster te leggen. Lekker en gezond!

 

Tip 7: Kom na de maaltijd in beweging

 

Ga bijvoorbeeld na het avondeten nog even een rondje lopen over de camping of in een nabijgelegen natuurgebied. Lekker je hoofd leegmaken en het eten laten zakken.

 

Ons allerbelangrijkste advies: geniet! Je hoeft echt niet af te vallen in je vakantie, streef naar op gewicht blijven. Dan kan je na de vakantie de draad weer oppakken. Geniet ook van de lekkere dingen, maar blijf bewust kiezen: neem niet altijd alles. Ga goed bij jezelf na, heb ik hier echt zin of vind ik het eigenlijk niet eens zo lekker? Dan kan je kiezen voor de dingen waar je echt van geniet.

 

Een hele fijne zomer toegewenst!

Tags: , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu