Misleiding?!


We kennen het allemaal wel, we staan in de winkel en zien om ons heen allemaal producten met de meeste mooie slogans. 0% vet, minder suiker, bereid met de beste kwaliteitsproducten. Het klinkt allemaal zo mooi…. maar is het ook echt waar?

In de meeste gevallen willen de producenten alleen maar aandacht trekken om producten beter te verkopen. Hoe groter iets op een etiket staat, hoe onbelangrijker de informatie is. Al die slogans die groot op de verpakking staan kun je het beste links laten liggen.

Maar wat is dan wel belangrijk op het etiket?

Ga op zoek naar de kleine letters op de verpakking, daarin staat informatie die voor jou juist belangrijk is; bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst, de inhoud, waarschuwingen, voedingswaarde en de houdbaarheid. Hieruit kun je een heleboel waardevolle informatie halen.

Ik neem als voorbeeld de ingrediëntenlijst. De producent is verplicht deze te vermelden op volgorde van hoeveelheid. Van het eerste ingrediënt zit dus het meest in het product en van het laatste ingrediënt het minst. Staat suiker als eerst in het rijtje, dan bevat het product dus grotendeels suiker, en kun je het product beter laten staan!

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de voedingswaarde. Echter, deze wordt over het algemeen per 100 gram weergegeven. Af en toe ook per portie. Hartstikke mooi, maar helaas vaak onrealistisch. De voedingswaarde op een zak chips bijvoorbeeld. Daar staat de voedingswaarde per portie (een handje), maar wie eet er maar een handje chips uit een hele zak? Vaak krijg je daardoor meer calorieën binnen dan dat je daadwerkelijk denkt.

Kortom, wees bewust van wat je in je mond stopt…. Laat je niet misleiden van al het moois wat een producent op de verpakking belooft. Lees de kleine lettertjes en luister naar je gezonde verstand. Klinkt iets te mooi om waar te zijn…….. dan is het helaas vaak ook zo.

Tags: , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu