Eten uit de Airfryer, is dat gezonder?


Steeds meer mensen proberen gezonde voedingskeuzes te maken. Hier speelt de technologie op in door nieuwe apparaten uit te brengen. Zo ook de Airfryer. Maar nu is de vraag, is eten uit de Airfryer eigenlijk wel gezonder? I am a Foodie schreef hier onlangs een interessant artikel over en wij hebben de highlights voor jullie op een rijtje gezet. Lees snel verder als je benieuwd bent naar het antwoord!

 

Afhankelijk van het product

 

Of eten uit de Airfryer gezonder is, is ten eerste afhankelijk van het product. Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.

Daarnaast blijkt dat producten die speciaal voor de Airfryer gemaakt zijn (zoals Airfryer patat) vaak bewerkter zijn dan patat bedoeld voor de frituurpan. Hoe zit dat? Zie hieronder de vergelijking tussen Airfryer patat en patat bedoeld voor de frituurpan:

 

Per 100 gram Airfyer patat Patat bedoeld om te frituren
Calorieën 155 kcal 126 kcal
Koolhydraten 26,5 gram 21 gram
Waarvan suikers 1 gram 0,4 gram
Vet 3,5 gram 3 gram
Eiwit 2,5 gram 2,5 gram

 

Wat opvalt is dat Airfryer patat meer calorieën, koolhydraten en suikers bevat. Dit komt doordat Airfryer patat nóg bewerkter is dan patat bedoeld om te frituren. Aan Airfryer patat wordt namelijk een suikerlaagje toegevoegd, waardoor het lekker bruin en knapperig uit de Airfryer komt. Bij patat uit de frituurpan is dit niet het geval. Niet echt gezonder te noemen dus!

 

 

Helpt het om af te vallen?

 

De grote vraag is dan: helpt bereiden in een Airfryer om calorieën te besparen? Over het algemeen wel: als je frituurt wordt het voedsel doordrenkt door vet, waardoor het ook meer vet opneemt. Dit betekent automatisch dat het meer calorieën bevat. In een Airfryer wordt een stuk minder olie gebruikt, wat minder calorieën betekent. Alleen, zoals je in de tabel hierboven hebt gezien, bevatten Airfryer producten van zichzelf vaak al meer calorieën. Het is daarom onduidelijk of het uiteindelijk écht helpt om minder calorieën binnen te krijgen. Je doet er per slot van rekening een product in wat al meer calorieën van zichzelf bevat.

Wil je graag afvallen en heb je een Airfryer in huis? Maak dan gebruik van verse producten zoals verse aardappels waar je zelf patat van snijdt. Dan weet je wél zeker dat je het voordeel meepakt dat de Airfryer minder olie gebruikt dan een frituurpan.

 

Conclusie: Is eten uit de Airfryer gezonder?

 

De conclusie is dat kant-en-klare producten allereerst sowieso niet gezond zijn, omdat ze erg bewerkt zijn. Hierdoor bevatten ze weinig vezels en essentiële vitamines. Maar als we kijken of het één beter is dan het ander, dan blijkt dat kant-en-klare producten (specifiek ontworpen voor de Airfryer) niet per se gezonder zijn dan producten die je normaal gesproken zou frituren. Dit komt doordat er suiker aan wordt toegevoegd om ze knapperig te maken. Hierdoor bevatten ze meer calorieën, wat niet helpt bij het afvallen. Wil je écht een gezondere keuze maken? Kies dan voor het bereiden van verse producten in de Airfryer, zoals verse aardappels waar je zelf patat van snijdt. Zo profiteer je wel van het voordeel dat de Airfryer minder olie gebruikt, wat helpt om calorieën te besparen.

 

Bron: I am a Foodie (15 oktober 2020)

 

Wil je het hele artikel van I am a Foodie lezen? Klik dan hier: https://www.iamafoodie.nl/is-frituren-in-airfryers-gezonder/

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu