Crackers


Het nieuwe jaar is begonnen wellicht met heel veel goede voornemens. Wij zien het in ieder geval overal terug.  In de bladen zie je welk dieet nu weer trendy is en de kortingen op “gezonde” producten zijn niet aan te slepen. Veel zullen ook echt wel goed zijn, begrijp ons niet verkeerd. Maar wij willen niet (altijd) mee doen aan de hypes. Daarom weer deze nieuwe blog vol met informatie over…. CRACKERS.

Crackers

Want… in de winkel zie je ontzettend veel soorten crackers. Maar waar moet je precies op letten? In deze blog vertellen wij je hoe je kan bepalen of jouw crackers gezond zijn.  Er zijn namelijk teveel crackers op de markt om ze allemaal te testen.

NOOT
Deze blog is geschreven voor de gemiddelde gezonde persoon. Heb jij een specifiek dieet, bepaalde ziekte of aandoening dan kan het zijn dat je andere keuzes moet maken.

 

Waar moet je op letten bij een gezonde cracker?

Waar het bij brood vanzelfsprekend is dat wanneer je kiest voor volkoren brood dat het daadwerkelijk ook uit volkoren granen bestaat, (dit is vastgesteld in het Warenbesluit Meel en Brood) is dat bij andere producten helaas niet. Producten worden vaak in een volkoren jasje gestopt, terwijl de kans bestaat dat er geen volkoren in zit

Waar let je op bij de ingrediëntenlijst?
  1. Kies altijd crackers met volkoren meel.

    Volkorenmeel zegt echter niets waar het van gemaakt is. Als je graan maalt dan ontstaat er meel denk bijvoorbeeld aan tarwe, spelt etc. Als je tarwe maalt en niet zeeft, dan ontstaat er volkoren tarwemeel, idem met volkoren roggemeel etc. Volkorentarwemeel is dus ook volkorenmeel, maar volkorenmeel is niet altijd volkorentarwemeel, het kan immers bijvoorbeeld ook volkoren roggemeel of volkorenspeltmeel zijn.

    Wil je meer weten over granen, lees dan vooral de volgende pagina van het voedingscentrum
    https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/granen-en-graanproducten.aspx

  2.  Kies altijd voor een korte ingrediëntenlijst. Een cracker heeft bijvoorbeeld echt geen suiker nodig als toevoeging.
  3.  Let op het vezelgehalte, bij voorkeur boven de 12 gram vezels per 100 gram

Welke crackers vinden wij goed?

Let op: er zijn nog vast meer crackers goed, maar we kunnen ze niet allemaal testen.

 

Welke crackers raden wij niet aan?

 

 

Succes bij het maken van keuzes!!!

 

pijl naar blogoverzicht

Menu