Voedingstips voor een Gezond Hart


Een gezond hart is essentieel voor een gezond leven. Gelukkig kunnen we met de juiste voedingskeuzes ons hart versterken en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Benieuwd waar je op kunt letten? In deze blog geven wij voedingstips om je op weg te helpen naar een gezond hart.

1. Eet veel fruit en groenten

Fruit en groenten zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die het hart gezond houden. Streef naar 200 gram fruit en 250 gram groente per dag. Probeer dagelijks verschillende kleuren op je bord te krijgen, zoals bessen, bladgroenten, wortels en tomaten.

2. Kies volkoren graanproducten

Volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, havermout, quinoa en zilvervliesrijst, bevatten vezels die helpen het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren. Ze geven je ook langdurige energie, waardoor je de dag goed doorkomt.

3. Beperk verzadigde vetten

Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte en zo het risico op hartziekten. Beperk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, gefrituurd voedsel en voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zoals roomboter, volvette kaas en vette vleessoorten.

4. Kies voor gezonde vetten

Onverzadigde vetten, zoals in olijfolie, avocado’s, noten en vette vis, kunnen het cholesterolgehalte verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen. Probeer deze gezonde vetten op te nemen in je dagelijkse voeding.

5. Eet magere eiwitbronnen

Kies mager vlees, gevogelte zonder vel, vis, eieren, peulvruchten en magere zuivelproducten als eiwitbronnen. Deze voedingsmiddelen bevatten eiwitten en andere voedingsstoffen die goed zijn voor het hart, zonder de extra verzadigde vetten die in vetrijk vlees zitten.

6. Wees matig met zout

Te veel zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Probeer de zoutinname te verminderen door geen zout toe te voegen aan je eten (kies liever voor verse of gedroogde kruiden) en door bewerkte voedingsmiddelen te vermijden die vaak veel zout bevatten (denk aan kant-en-klare maaltijden/soepen, zoutjes of kruidenmixen met toegevoegd zout).

7. Alcohol

Zowel matig, overmatig als zwaar alcohol drinken verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Lange tijd werd gedacht dat matige alcoholconsumptie (1-2 glazen per dag) een gunstig effect zou hebben op de gezondheid van het hart. Echter blijkt uit onderzoeken dat alcohol ook bij matig gebruik de kans op verschillende hart- en vaatziekten verhoogt. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het liefst geen alcohol en anders zo min mogelijk alcohol te drinken.

8. Houd een gezond gewicht

Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk voor een gezond hart. Eet een uitgebalanceerd dieet en blijf actief om een gezond gewicht te behouden. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.

Met deze tips kun je jouw hart ondersteunen om het in zo goed mogelijke conditie te houden en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Tags: , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu