Help, ik val niet af


Help, ik val niet af!

Je bent al een tijd voor je gevoel goed bezig, maar toch gaat de weegschaal niet naar beneden. Voor je het weet ben je gefrustreerd en gooi je de handdoek in de ring. Niet doen hoor, we bespreken de oorzaken die we in de praktijk vaak voorbij zien komen!

 

Je basis is niet goed

Om blijvend af te vallen is het heel belangrijk om een goede basis te creëren. Deze basis bestaat uit voornamelijk pure producten zoals volkoren granen, groente, fruit, zuivel e.d. Wanneer deze basis er niet is, ga je schommelen tussen goede en slechte periodes, waardoor je het jo-jo effect krijgt

 

Je eet teveel

Huh, maar ik eet toch gezond? Ja dat kan, maar ook van de gezonde producten kun je teveel eten. Neem nou een handje noten, ontzettend gezond, maar circa 25 gram noten bevat circa 170 kcal. Neem je dus een handje noten door de yoghurt, bij de salade en nog een bakje noten s’avonds? Dan kan het zo maar zijn dat je teveel binnenkrijgt! Dit geld overigens voor nog veel meer producten.

Oh en dan hebben we het nog niet over het ongemerkt eten gehad. Een paar dropjes omdat ze nog in de auto lagen, alvast wat eten tijdens het koken of toch het koekje gepakt wat bij de thee geserveerd werd. Ongemerkt eten we vaak veel meer dan we denken!

Ben je benieuwd of je teveel energie binnenkrijgt? Houd dan een eetdagboek (online) bij! Zo krijg je inzicht in je eetpatroon!

 

Je eet te weinig

Je eet al een tijd lang een minimale hoeveelheid calorieën maar er gebeurt niets.  Ook niet wanneer je weer een crash-dieet inzet. Frustrerend, want je bent zo streng maar er gebeurt niets. Het lichaam kan echter op weinig energie prima functioneren. Je stofwisseling wordt namelijk een tandje lager gezet, waardoor je niet afvalt maar toch goed functioneert. Het kan ook zijn omdat je zoveel crash-diëten hebt gedaan in het verleden dat je stofwisseling helemaal in de war is. Zorg er daarom voor dat je de stofwisseling positief gaat beïnvloeden!

 

Je gebruikt bepaalde medicatie

Sommige medicijnen kunnen het afvallen een stuk moeilijker maken. (lees in je bijsluiter of jouw medicatie daaronder valt). Desondanks is het niet onmogelijk om met deze medicijnen af te vallen.  Het vergt (meer) discipline, maar de medicijnen hoeven het niet in de weg te staan!

 

Je hebt veel stress

Wanneer je een periode van veel stress hebt, komt het eten daar (vaak) onder te lijden. Sommige mensen vallen kilo’s af en anderen komen juist aan. Vaak zorgen we in een stressvolle situatie minder goed voor ons zelf. Maar wist je dat stresshormonen het afvallen ook kunnen belemmeren?  Ondanks dat je nog steeds hetzelfde eet, val je daarbij niet af. Leg de focus in zo’n situatie dan ook niet op het afvallen, maar vooral om te zorgen dat de basis goed is en ook goed blijft.

 

Je slaapt te weinig

Door te weinig slaap is je lichaam niet in balans en wordt het afvallen moeilijker. Daarnaast heeft het lichaam een tekort aan energie, waardoor je sneller honger krijgt. Vaak heb je dan ook zin in producten waar je snel energie van denkt te krijgen. Een appel is dan niet aantrekkelijk, maar de reep chocolade die in de kast lag wel. Slaap/rust daarom genoeg! Ontzettend belangrijk!

 

Je weegt te vaak

In de praktijk zien we dit ontzettend vaak, mensen die iedere dag wegen en daar de dag ook door laten beïnvloeden. Wist je dat het heel normaal is om te schommelen tussen de 1-2 kg?  Het zegt daarom niets wanneer je een dag “opeens” 2 kg zwaarder bent. Het kost zoveel negatieve energie om iedere dag te wegen, waardoor frustratie-eten op de loer ligt. Laat de weegschaal lekker in een hoek staan en weeg je hooguit 1x per week of 1x in de twee weken en onthoud dan zelfs; het zijn momentopnames! Leef veel meer op gevoel, hoe voel ik mij? Hoe zitten mijn kleren? Hoe is mijn eetpatroon?

Zo een hele hoop punten waardoor het kan zijn dat je niet afvalt! Wil je meer weten of kunnen we je ergens bij helpen? Laat het dan vooral weten!

 

 

 

Tags: , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu