Koolhydraatbeperking; de oplossing voor diabetes?


Is koolhydraatbeperkt eten de oplossing voor diabetici? Deze vraag wordt ons vaak gesteld en het antwoord is JA! Echter, een koolhydraatbeperking heeft u al sneller dan u denkt en een koolhydraatbeperking is maatwerk. In deze blog nemen wij u mee over de voordelen en wat wij kunnen betekenen.

Voor wie is een koolhydraatbeperking geschikt?

Een koolhydraatbeperking is geschikt voor mensen met diabetes en/of overgewicht of obesitas.

Waarom een koolhydraatbeperking?

  • Momenteel is een koolhydraatbeperking de meest effectieve wijze voor de behandeling van diabetes, overgewicht en obesitas op het gebied van voeding
  • Het levert positieve resultaten op voor bloedglucosewaardes, HbA1c (bloedglucose over een langere tijd), medicatiegebruik, gewichtsafname en insulineresistentie à voorkeur boven een vetbeperking
  • Goed vol te houden

Wat houdt het in:

Koolhydraten komen in ontzettend veel voedingsmiddelen voor. Niet alleen in brood en aardappelen. Koolhydraten is een verzamelnaam voor producten met zetmeel, melksuiker, fruitsuiker en suiker (koek, snoep, honing etc.). Koolhydraten hebben direct invloed op de bloedglucose. Er is onderscheid te maken in ‘goede’ en ‘slechte koolhydraten’. De mate waarin de twee soorten worden geminderd, hangt af van het huidige voedingspatroon. Hoe minder koolhydraten, hoe meer producten met eiwit en vet (bij voorkeur onverzadigde vetten) kunt eten.

Lichaam

In het lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose (suiker) en komt in het bloed terecht. Daarna wordt het opgenomen in de lichaamscellen zodat het energie kan leveren. Wanneer er sprake is van insulineresistentie (bij mensen met overgewicht/diabetes) kan dit proces niet goed plaatsvinden. De lichaamscellen zijn vaak ongevoelig voor insuline en hierdoor gaat het lichaam meer insuline aanmaken. Hierdoor is er constant teveel insuline aanwezig in het bloed. Dit heeft invloed op de bloedsuikers en op het gewicht. Insuline gaat namelijk indirect de afbraak van vet tegen. Bij vermindering van koolhydraten, zal de insulinespiegel in het bloed dalen en de afbraak van vet zal toenemen.

Verschillen per cliënt

Er zijn verschillende koolhydraatbeperkingen. De mate van de beperking wordt afgestemd op het huidige voedingspatroon en op uzelf. Wist u al dat u door ander brood al flink kunt minderen in de hoeveelheid koolhydraten? Door koolhydraatarm brood te gebruiken verminderd u de hoeveelheid koolhydraten met de helft tot zelfs twee derde. Het vergt vaak even wat schakelwerk om te minderen met koolhydraten en meer eiwitten, vetten en groentes te gaan eten. Maar wanneer u dit goed doorheeft is het vaak geen punt meer. Al helemaal niet met zulke goede resultaten. Op den duur kunnen bij strenge beperkingen, koolhydraten weer worden opgebouwd.

Medicatie

Slikt u medicatie of gebruikt u insuline voor diabetes en wilt u beginnen met een koolhydraatbeperking? Start dan niet op eigen houtje. Uw medicatie verlaagt namelijk de bloedsuiker en de koolhydraatbeperking ook, dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Waar helpen wij bij?

Wij kijken naar wat haalbaar is in u situatie. Het is belangrijk dat we kijken naar wat op lange termijn kan worden volgehouden. Daarnaast staan we in nauw contact met uw huisarts of Praktijkondersteuner. Want… wanneer de koolhydraten worden verminderd en u medicatie gebruikt voor diabetes, kan deze vaak al meteen worden aangepast!

Nog meer lezen?

Of u al bezig bent of nog moet beginnen. Dit boek kunnen we zeker aanraden!

[bol_product_links block_id=”bol_5a96b324703ad_selected-products” products=”9200000079579171″ name=”Diabetes type 2 kookboek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tags: , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu