De zin en onzin van E-nummers
E-nummers
Misschien wel het meest besproken én onderzochte onderwerp van deze tijd. Ook op het spreekuur merken wij dat deze vraag vaak naar voren komt. Veel mensen zijn bang voor E-nummers, maar is dit wel terecht?
De herkomst van E-nummers
E-nummers zijn geïntroduceerd om de consumenten duidelijk te maken dat de ingrediënten goedgekeurd zijn door de Europese Unie. Veel E-nummers komen ook van nature voor in groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan kleurstoffen, pectines en zelfs smaakversterkers in tomaat en champignons. Daarnaast worden E-nummers toegevoegd aan voedingsmiddelen om de smaak, houdbaarheid, textuur of kleuren van voedingsmiddelen te verbeteren
De angst
De angst voor E-nummers is groot en er is sprake van een imagoprobleem. Sommige fabrikanten kiezen daarom voor een wijziging van de ingrediënten maar sommige vermijden het vermelden van E-nummers zoveel mogelijk. Dit mag overigens wanneer ze wel de volledige naam hanteren. Bij vlierbessenextract en spinazie-extract denk je natuurlijk niet gelijk aan kleurstoffen en bij appelconcentraat ook niet meteen aan een vervanging van suiker. Toch zijn het wel degelijk E-nummers.
Het meest onderzocht
E-nummers zijn misschien wel de meest onderzochte stoffen van alles wat wij binnen krijgen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar E-nummers. Goed onderzoek, maar ook foutieve onderzoeken waar wel conclusies uit zijn getrokken. Er zijn vanuit de EU duidelijke regels en grenzen wat betreft de toepassing ervan. Sinds 2002 is de European Safety Authority (EFSA) verantwoordelijk voor de voedselveiligheid in Europa. De EFSA test elk additief uitvoerig voor het een E-nummer krijgt. Er geld ook een Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) om te voorkomen dat er teveel van een bepaalde stof in het eten terecht komt.
Het nut van de E-nummers
Het nut van het toevoegen is niet weg te denken. Denk aan bijvoorbeeld conserveermiddelen die de houdbaarheid verlengen of anti-oxidanten die voorkomen dat fruit bruin wordt.
Wat vreemd is, is dat E-nummers over één kam worden geschoren. Niet alle E-nummers zijn namelijk per definitie ongezond. Mensen denken vaak dat bewerkt eten slecht is. Maar denk eens aan bijvoorbeeld brood wat gemaakt wordt uit tarwe en kaasproducten die worden gemaakt uit melk.
Wees kritisch
Maar, toch is het goed om kritisch te blijven kijken. We eten als Nederlander ( maar ook wereldwijd) steeds meer ultr-processed foods als ontbijtkoek, koek, krentenbollen, hamburgers, hotdogs, fruitrepen, crunchy muesli, hotdogs, chips, snoep en ga zo maar door. Deze producten worden vaak goedkoop en in grote hoeveelheden gemaakt. Deze voedingsmiddelen bevatten daarom vaak ook meer E-nummers en andere stoffen die niet bijdragen aan een goede gezondheid. Bedenk goed, een fruitbiscuit geeft weinig goede voedingsstoffen en een volkoren boterham wel.
Conclusie
E-nummers zijn noodzakelijk voor de houdbaarheid, voedselveiligheid of andere eigenschappen van het product. Wees echter wel kritisch. Kies vaker voor producten met een korte ingrediëntenlijst en welke bijdragen aan een goede gezondheid. Betekent dit dat we E-nummers willen bannen? Zeker niet, ook de E-nummers uit chips , snoep en koek zijn veilig bevonden. Alleen dragen ze niet bij aan een goede gezondheid
Noot:
Voedingsmiddelen met een E-nummer zijn veilig bevonden voor het merendeel van de mensen. Echter zijn er twee uitzonderingen. mensen met een sulfietovergevoeligheid en mensen met Fenylketonurie (PKU)