Help, mijn kind wordt te dik


Het ene kind wordt sneller te zwaar dan het andere. Erfelijkheid speelt hierbij een kleine rol. Echter, de belangrijkste oorzaak is te veel, verkeerd en/of te weinig bewegen. Vaak is het een combinatie van deze factoren.

Overgewicht bij kinderen is een steeds groter wordend probleem. In 2015 had 12 procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd (4 tot 12 jaar) overgewicht. Een derde hiervan, 4 procent van alle 4- tot 12-jarigen, had zelfs obesitas (ernstig overgewicht). Meisjes en jongens hebben even vaak overgewicht. (CBS) De verleiding voor kinderen is tegenwoordig veel groter en dat maakt de keuze om gezond te eten lastiger. Het westerse eetpatroon is in de loop van de jaren sterk veranderd en zo die van kinderen ook. Het is niet zo dat kinderen persé meer zijn gaan eten, maar vaak wel anders. Kinderen eten relatief meer snacks, koek en frisdranken en minder “basis” producten. En vergeet niet, met de komst van computers, telefoons en Ipads bewegen kinderen ook steeds minder. Ook opvoeding kan een rol spelen. Bijvoorbeeld niet samen aan tafel, weinig controle, te laat naar bed en geen “schermtijd” (afspraken over hoe lang je kind op de tablet mag of tv kijken)  Kinderen kunnen echter ook dik worden van medicijnen. Voorbeelden hiervan zijn corticosteroïden, bloeddrukverlagende middelen en medicijnen bij epilepsie.

Waarom is het belangrijk er iets aan te doen?

Met overgewicht hebben kinderen meer kans op ziektes. Denk aan diabetes, hoog cholesterol, astma, hart- en vaatziekten en ga zo maar door. Daarnaast kunnen kinderen er ook psychisch last van hebben; pesten, kleren die niet passen en bijvoorbeeld sporten wat minder makkelijk gaat. Kinderen met overgewicht zijn vaak somber. Verder kunnen er gedragsproblemen en emotionele problemen ontstaan.

Moet mijn kind afvallen?

Dit is per kind verschillend. Het belangrijkste is om de eetgewoontes en leefstijlgewoontes aan te passen. Zo komen ze niet meer aan, maar groeien wel. Hierdoor verdwijnt overgewicht vanzelf. Maar wanneer je kind binnen het kader “obesitas” valt, kan het soms wel noodzakelijk zijn om je kind wat gewicht te laten verliezen. Maar het belangrijkste is om je kind niet op een streng dieet te zetten. Laat zien wat gezonde eetgewoontes en leefstijl zijn. Zo ontwikkel je geen “eetprobleem” en/of jo-jo effect.

En hoe krijg ik dat voor elkaar?

Kijk eens goed naar de leefstijl en het eetpatroon van jezelf en die van je kind. Zijn er dingen die je meteen al kan verbeteren? Snoepen kan, alleen wat, hoeveel en met welke mate doet je kind dat nu? Daarnaast kunnen wij jullie hierbij verder ondersteunen. Denk aan afstemming voor de juiste hoeveelheid, hoe je het kan toepassen in jullie gezin en ga zo maar door. In de begeleiding streven we naar een stabiel gewicht of minimale gewichtsdaling.

 

Maar niet alleen wanneer je kind te zwaar is kun je bij ons terecht. Wij zijn er ook voor kinderen met

–      Ondergewicht

–      Voedselallergieën / Voedselintoleranties

–      Moeite met eten

–      Darmproblematiek

–      Een handicap of beperking

–      Groeiachterstand

–      Intensieve sport

 

Tags: , , , , , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu