Vergelijking vleesvervangers: welke soorten zijn gezond?


 

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun vleesconsumptie en gaan daardoor minder vlees eten. Dat is natuurlijk hartstikke goed! Supermarkten spelen hierop in door steeds meer vleesvervangers aan te bieden. Maar hoe weet je welke varianten gezond zijn? En waar moet je op letten om een goede vleesvervanger te kunnen kiezen? In deze blog zullen wij vleesvervangers met elkaar vergelijken en laten zien welke soorten de beste keuze zijn.

 

Waar moet een goede vleesvervanger aan voldoen?

 

Kort gezegd: een goede vleesvervanger is een vleesvervanger die qua voedingsstoffen zo veel mogelijk op vlees lijkt. Vlees bevat van nature eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Eiwitten zijn belangrijk voor de bouw van lichaamscellen en spieren, ijzer voor het transport van zuurstof in je bloed, vitamine B1 voor een goede werking van het zenuwstelsel en vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het is dan ook belangrijk om deze voedingsstoffen binnen te krijgen, ook als je geen vlees eet. Het Voedingscentrum heeft criteria opgesteld waar een gezonde vleesvervanger aan moet voldoen. Dit zijn onderstaande punten:

  • Is er geen suiker aan toegevoegd?
  • Zit er (toegevoegd) ijzer in? En is dit meer dan 0,8 mg per 100 gram?
  • Zit er (toegevoegd) vitamine B1 of B12 in? Respectievelijk meer dan 0,06 mg per 100 gram of 0,24 microgram per 100 gram?
  • Zit er minder dan 1,1 gram zout per 100 gram in?
  • Zit er meer dan 20% van de energie aan eiwit in?
  • Zit er niet meer dan 2,9 gram verzadigd vet in per 100 gram?

Bij het kiezen van een vleesvervanger is het daarom belangrijk om op het etiket te kijken.

 

Vergelijking van verschillende vleesvervangers uit de supermarkt

 

Nu is het natuurlijk wat te veel gevraagd om al deze criteria langs te lopen als je zelf door de supermarkt loopt. Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van verschillende vleesvervangers en hoe die scoren op bovenstaande punten. Helaas kunnen we niet alle vleesvervangers met elkaar vergelijken. Er komen elke dag wel nieuwe soorten bij. We hebben daarom een selectie gemaakt uit de Jumbo en Albert Heijn van vleesvervangers die vaak gegeten worden. Hierbij zijn de vleesvervangers aan bovenstaande criteria getoetst. Voor elk criterium waar aan voldaan wordt, wordt een punt toegekend. Dit levert een totaalscore op van minimaal 0 (zeer slechte score) tot maximaal 6 punten (zeer goede score).

Hieronder het overzicht waarin te zien is hoe de verschillende vleesvervangers scoren:

Wat opvalt is dat veel vleesvervangers te veel zout bevatten. Daarnaast wordt er niet altijd ijzer, vitamine B1 of vitamine B12 aan toegevoegd en bevatten vleesvervangers met kaas vaak te veel verzadigd vet!

 

Uitslag

 

Als we naar de totaalscore kijken komt hier de volgende uitslag uit:

  • Vleesvervangers die aan alle eisen voldoen (6 punten): Vegetarisch gehakt Jumbo en Vegetarisch gehakt Albert Heijn.
  • Vleesvervangers die aan bijna alle eisen voldoen (4-5 punten): Vegetarische kipstukjes van de Jumbo en Albert Heijn, Vegetarische hamburgers van de Jumbo en Albert Heijn, Vegetarische balletjes van de Albert Heijn, Groenteschijf van de Jumbo en Garden Gourmet Spinazie-kaas rondo.
  • Vleesvervangers die onvoldoende voldoen aan de eisen (3 punten of minder): Noten balletjes van de Jumbo, Basis groenteburger van de Albert Heijn en Spinazie-kaas rondo van de Jumbo.

 

De beste keuze is duidelijk het vegetarische gehakt van de Jumbo en van de Albert Heijn. Met deze vleesvervangers krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt!

 

Ons advies

 

Als een vleesvervanger niet aan alle eisen voldoet is dat voor een keer niet erg. Wissel dan af met verschillende soorten. Bevat je vleesvervanger van maandag bijvoorbeeld geen vitamine B12? Zorg dan dat je dit dinsdag wel binnenkrijgt. Kies het liefst voor de vleesvervangers met een score van 4 of hoger.

 

Houd wel in gedachten: vleesvervangers zijn erg bewerkte producten waar verschillende stoffen aan worden toegevoegd. Probeer ze daarom niet elke dag te eten. Wissel af met ‘natuurlijke’ vleesvervangers zoals ei, peulvruchten of ongezouten noten. Er zijn ook nog andere vleesvervangers op de markt waar over het algemeen minder onnodige stoffen aan worden toegevoegd, zoals tofu, tempeh of seitan. Let hierbij wel op: aan deze producten is vaak geen vitamine B12 toegevoegd. Helaas zijn dit daardoor ook geen volwaardige vleesvervangers. Desondanks kan je ze zeker wel eens nemen (ze bevatten ook veel andere goede voedingsstoffen), maar ook hierbij geldt: wissel lekker af!

 

Al met al ons belangrijkste advies: varieer met de vleesvervangers die je neemt

 

Bron: Voedingscentrum.nl

pijl naar blogoverzicht

Menu