Help, suiker?!


Het lijkt wel alsof je er tegenwoordig (bijna) niet meer omheen kunt; suiker… In bijna ieder product wat je tegen komt lijkt suiker te zitten. En als we niet bezig zijn met etiketten lezen, dan wordt het ons wel verteld in de media. De laatste tijd lezen we het steeds vaker, suiker is slecht. Maar hoe zit het nou precies?

Over smaak valt niet te twisten?

Suiker staat al heel lang bekend als middel om voedingsmiddelen te conserveren. Denk maar aan jam, vruchten op siroop, geconfijte vruchten etc. Wanneer er een suikergehalte is boven de 60% treedt er geen bederf op. Daarnaast is het ook een belangrijke smaakversterker….en raad eens? Van nature hebben we een aangeboren voorkeur voor zoet. Gelukkig verminderd dit in de loop van de jaren en kunnen we hier zelf ook een steentje aan bijdragen. Eetgedrag en smaakvoorkeur gaan namelijk hand in hand.

Werk aan de winkel

De onderzoekers van Wageningen University analyseerden hoeveel suiker we binnen krijgen per jaar. Schrik niet, dit is namelijk gemiddeld 44 kg suiker per jaar, per persoon. Het gaat hierbij om de van nature aanwezige suikers, bijvoorbeeld in fruit, groente en zuivelproducten, maar ook de toegevoegde suikers. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat we de meeste suikers halen uit; zuivelproducten, frisdrank, pure suiker, honing, jam, cake en koek, sappen en fruit. Waarschijnlijk wanneer je dit leest, heb je zelf al bedacht dat suikers uit frisdrank, cake en koek, honing en vruchtensappen (en de pure suiker) eigenlijk overbodig zijn. Deze suikers passen niet in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Maar is suiker per definitie slecht? Nee! Suiker past prima in een gevarieerd en gebalanceerd voedingspatroon. Dit betekend wel dat het met mate genomen moet worden en dat suikerrijke producten vermeden moeten worden. Kies liever voor suikers uit fruit ( geen vruchtensappen 😉 ) of zuivelproducten.

Suikerverslaving?

Het punt is alleen dat we vaak de verleiding niet kunnen weerstaan en toch de behoefte hebben aan een zoet product. Maar hoe komt het toch dat we telkens weer in de verleiding stappen? Bij mensen bestaat een suikerverslaving fysiologisch gezien niet. Een sterke voorkeur/meer gericht zijn op zoete producten komt wel voor. Het is eigenlijk gedrag in combinatie met gewoonte en daarnaast hebben we vaak positieve prikkels bij het eten van iets lekkers. Met dat in het achterhoofd houdend begint het verlangen naar een zoet product… Het is belangrijk om hier aan te werken en zo te proberen om je eigen suikerconsumptie om laag te krijgen.

Goede en slechte producten?

Ondanks dat we overal horen dat er suiker in producten zitten, is het soms moeilijk om in te schatten of een product wel of niet goed is. Op de ingrediëntenlijst staat (bijna) altijd hoeveel suiker er in het product zit. Toch is het vaak zo dat we dit overslaan of het simpelweg niet willen weten. Het is belangrijk om de etiketten wel te lezen. Wat een handige truc is om het aantal gram suiker om te zetten in suikerklontjes. 1 suikerklontje weegt ongeveer 5 gram. Eén flesje Extran bevat 65 gram suiker, wat omgerekend maar liefst 13 suikerklontjes zijn. Wanneer je dit weet, dan laat je het product (denk ik) liever staan!

Kortom, we hoeven suiker niet geheel te verbannen. Toch is het goed om er bewust van te worden hoeveel suiker je per dag binnen krijgt en welke producten je kiest.  Teveel suiker (en daardoor teveel calorieën) dragen namelijk wel bij aan een te hoog gewicht en obesitas.

Tags: , , , , , , ,

pijl naar blogoverzicht

Menu